Je ljubeč, živahen in pozoren - je tudi malo bolj previden, a neagresiven in družaben. Kot hišni psi so prilagodljivi, včasih bolj na izi, spet drugič pa prekipevajo od energije.
Niso tako zelo firbčni psi, so pa dobri opazovalci in so radi v dužbi svojega človeka. Načeloma so to lovski psi, vendar se lovski instinkt pojavi le v primeru, če se s psom premalo ukvarja. Zelo radi so v naravi v vsakem vremenu.
Ker je malo bolj občutljiv in inteligenten pes, se vsakemu ne priljubi takoj - je tudi zadržan do tujcev, otrok in psov.
Kooiker je primeren tako za Obedience, kot Flyball in Agility pa tudi 'le' kot družinski pes.
Zelo, ampak res zelo, je pomembna dobra zgodnja socializacija - tudi še v leglu.
Pa še citat Roojčkine vzrediteljice:
Kooiker dogs are like raw diamonds,
we are the craftsmen and carry the responsibility
that it becomes a brilliant!
Susanne Räber, June 1999

Je bila pa v Rujinem leglu še ena res drobcena psička, ki bo pomoje prav tako kot Elly v Smallu. Ampak je pa med najbolj živčki tamala, čeprav se mi ne dopade ravno..
Vsi člani familije smo že pogriženi, eden ima celo hraste okrog očesa
Tamala je natempirana bombica, ki eksplodira na vsake par sekund. Številni popadki, zaganjanje, skakanje (jap, osvojili smo že skakanje na posteljo in fotelje), boj za plen (ima grozno močan nagon po plenu-že zdaj visi v zraku z igrače dol, mi skoči na glavo, da se bo ja prebila do nje, se ruva, renči, v zrak skoči po plen..zadnjič je v temi zamenjala mojo golo roko za igračo (podobne barve, bila sem oblečena v temna oblačila, le rokav sem imela zavihan) in jo tako močno zagrabila, da imam zdaj modrico
), prinašanje (predvsem frizbi rollerjev), njen najljubši naučeni del je 'down' oz. prostor, ki ga na povelje izvede v teku, obratih, polegu, hoji, igri, ko sploh ni njej namenjen in sem obrnjena stran od nje, me hitreje sliši in pade dol, kot pa Iris, ki jo gledam in ve, da je zanjo...in pa ko prosi za hrano (tukaj brez povelja

» Pomoč pri natečajih | nagradnih igrah
» Frizbiji
» Kaj trenutno poslušate?
» The Vampire Diaries
» Papillon
» Basenji
» Agility
» Leopardji gekon