Svet živali

Kdo je z nami

Trenutno forum pregleduje 9 uporabnikov :: 0 registriranih, 0 skritih in 9 gostov :: 2 Bots

Noben


[ View the whole list ]


Največ obiskovalcev na forumu je bilo: 136, dne Čet Avg 03 2017, 04:52

Latest topics

» Nemški kratkodlaki ptičar iz psarne "Kralj" lova
Zeleni drevesni piton EmptySre Avg 16 2017, 14:08 by ...Ira <3...

» Ameriški akita
Zeleni drevesni piton EmptySob Jul 16 2016, 14:42 by bella*

» Bradati Škotski Ovčar [Bearded Collie]
Zeleni drevesni piton EmptyTor Jun 14 2016, 21:24 by Ginsy

» Leglo Angleških koker španjelov
Zeleni drevesni piton EmptyČet Jun 09 2016, 11:04 by ...Ira <3...

» Kužki iščejo dom
Zeleni drevesni piton EmptySob Apr 09 2016, 18:15 by Niki_zajček

» Vprašanja
Zeleni drevesni piton EmptyČet Mar 10 2016, 15:32 by Kmet že nekaj let

» Valižanski ovčar, Corgi
Zeleni drevesni piton EmptyNed Mar 06 2016, 11:04 by Zveplanova

» Nemški ovčar leglo
Zeleni drevesni piton EmptyNed Feb 28 2016, 23:35 by Niann

» BASENJI leglo 2015/16
Zeleni drevesni piton EmptyNed Feb 28 2016, 19:48 by Tisa

Naši prijatelji


Zeleni drevesni piton Zet-unname

Zeleni drevesni piton Abw-planetZeleni drevesni piton Planet-banner-180-2


  Zeleni drevesni piton

  PATKA
  PATKA
  Sinička
  Sinička

  Female Starost : 22
  Kraj : Slovenj Gradec
  Število prispevkov : 717

  Zeleni drevesni piton Empty Zeleni drevesni piton

  Objavlja by PATKA on Sre Jan 12 2011, 12:20

  zeleni drevesni piton (Morelia viridis)

  Zeleni drevesni piton Morelia-viridis-lr

  Tip živali: nočno aktivna drevesna vrsta
  Izvor: Nova Gvineja in S Avstralija
  Habitat: tropski deževni pragozd. V značilni pozi visi na vejah dreves in ostale tropske vegetacije.
  Velikost: 100 do 150 cm
  Življenska doba: do 20 let
  Prehrana: mesojed; miši, podgane in enodnevni piščanci
  Tip terarija: pokončen terarij z močnimi in dobro fiksiranimi vejami ter žive ali plastične rastline. V terariju naj bo tudi dovolj velika posoda z vodo v katero lahko zleze cela žival.
  Dnevna temperatura: 24 – 28°C z vročo točko 35°C
  Nočna temperatura: 22 – 24°C
  Ogrevanje: grelna žarnica in po potrebi dodatno grelni kabel ali grelna plošča
  Zračna vlaga: 70 – 95 %. Terarij 2x dnevno orosite.
  Podlaga: substrat na osnovi šote in lubja, naj bo vedno rahlo vlažen.
  Osvetlitev: UVA in UVB priporočljiv.
  Dekoracija: dobro pritrjene veje in korenine in obilo pravih ali umetnih rastlin.

  Opis vrste
  Zeleni drevesni piton je vrsta drevesne kače, ki spada v družino udavov. Svoj plen pokonča tako, da ga stisne in zaduši. Izvira iz Nove Gvineje in Avstralije. Telo je razmeroma vitko z razločno ločeno glavo in za drevesne kače značilnim trikotnim prečnim prerezom telesa ter jasno vidno hrbtenico. Živi izključno na drevesih in zraste 100-150 cm v dolžino, velike samice pa lahko dosežejo tudi do 200 cm. Velikost je odvisna od življenjskega prostora. Pravo dolžino je pri živem pitonu izredno težko določiti zaradi svojega zvitega položaja med vejevjem. Teža pitona je odvisna od prehranjevanja živali. Samci tehtajo od 1100 – 1400 gramov, samice pa okoli 1600 gramov, lahko tudi več. Samice so torej, kot tudi pri večini ostalih vrst kač, nekoliko večje in težje od samcev. V ujetništvu drevesni piton doseže 15-20 let, medtem ko življenjska doba v naravi ni znana. Telo pokrivajo majhne, gladke luske. Na konici gobca na notranji strani zgornjih ustnic so tri in na spodnjih ustnicah praviloma šest toplotno občutljivih ustničnih jamic. Zenice so navpično postavljene in pri dnevni svetlobi močno zožane, tako da so komaj vidne. Oči so rumenkaste barve, z rahlim rdečim odtenkom na sredini očesa. Osnovna barva drevesnega pitona je živo zelena, ki se lahko pojavlja v različnih odtenkih. Trebuh je pokrit z 219 – 250 roženimi ploščicami in obarvan belo do krem. Najbolj izrazito pa je obarvan značilen oprijemalni rep, ki služi kot organ za oprijemanje, z njim pa tudi privablja plen. Spodnja stran repa je pokrita s 70 - 112 deljenimi, parnimi prilegajočimi luskami.

  Barvne različice
  Zaradi velikosti življenjskega prostora in izoliranosti populacij se je razvilo več barvnih različic, tipičnih za določeno področje. Tako poznamo najbolj razširjene t.i. Sorong drevesne pitone, ki jih ločimo po modri črti po vsej dolžini hrbta in trikotnem vzorcu. Različica Aru ima posamezne bele luske, različica Biak pa označuje velike kače z velikim deležem rumene barve po telesu. Poznamo še Merauke različico, ki ima po hrbtu belo črto. Redko pa naletimo na popolnoma modro obarvanega pitona. V zadnjem času so po trgovinah z živalmi tudi vse bolj pogosti pitoni, ki jim pravijo »High Yellow« (močno rumeni) ali »Lemon Tree« (barve limone), oboji pa so umetno vzrejeni.

  Razširjenost in življenjski prostor
  V naravi zeleni drevesni piton živi v tropskih deževnih gozdovih Papue – Nove Gvineje, do polotoka Cape York v Avstraliji. Papua – Nova Gvineja je drugi največji otok na svetu, ki ga na sredini deli gorska veriga in predstavlja naravno pregrado zaradi katere so se razvile številne barvne različice zelenega drevesnega pitona.

  Podnebje
  Tropski deževni pragodz, v katerem živi zeleni drevesni piton, ima veliko padavin in zato tudi visoko zračno vlago – 70-95% podnevi in 95-100% ponoči. Temperatura pa dosega 27-32°C, ponoči pa 22-25°C.

  Obnašanje

  Zeleni drevesni piton je aktiven ob mraku in ponoči. Večino časa preživi na drevesih ali grmovju. Med počitkom zavzame značilno držo in se obesi z repom za vejo. Večinoma ležijo na koncu vej, da ujamejo že prve sončne žarke. Kot večina kač je tudi zeleni drevesni piton teritorialna kača; če ima dovolj hrane, lahko tudi vse življenje preživi na istem drevesu.

  Prehrana
  Glavni vir hrane za mladega zelenega drevesnega pitona predstavljajo dvoživke, plazilci in ptiči. Odrasle živali se prehranjujejo s talnimi sesalci kot so podgane in miši. Po tem lahko sklepamo, da se zeleni drevesni piton spusti tudi na tla, vendar pa to še ni dokazano.

  Razmnoževanje

  Kot vsi pitoni, je tudi zeleni drevesni piton oviparen in leže jajca. Zeleni drevesni piton ne pozna sezonskega razmnoževanja, zato lahko do parjenja, leženja jajc in izleganje mladičev pride v katerem koli letnem času. Večinoma pa se vseeno parijo septembra do oktobra. Spolno zrelost dosežejo pri starosti 3 let. Samica se lahko pari tudi z različnimi samci. Nekaj časa po parjenju samice odklanjajo hrano (od parjenja do izleganja mladičev = cca. 4-5 mesecev). Nato poiščejo primerno mesto za odlaganje jajc, ki mora biti skrito in dovolj vlažno. 70-90 dni po parjenju začnejo odlagati 5-35 jajc (odvisno od starosti in velikosti samice). Značilnost pitonov je skrb za mladiče. Samica greje jajca z mišičnimi kontrakcijami in vzdržuje temperaturo 29,5°C. Po 45-65 dneh se iz jajc izležejo mladi pitoni.Določanje spola je pri kačah možno edino s sondiranjem zadnjične odprtine (kloake), v kateri so pri samcih spolni organi – hemipenisi. Sondiranje pa je priporočljivo šele po enem letu starosti zaradi pogostih poškodb pri mladih živalih.

  Mladiči
  Mladi zeleni drevesni pitoni so po izvalitvi obarvani svetlo rumeno ali rdeče do rdeče-rjave, odraslo barvo pa dobijo pri 6-10 mesecih. Pri nekaterih barvnih različicah pa lahko prehod do stalne barve traja tudi 2-3 leta.

  Zeleni drevesni piton Morelia-virid-mladic-lr

  Zeleni drevesni piton v terariju
  Zeleni drevesni piton je tudi v teraristiki zaenkrat še precej redka vrsta. Na splošno imajo sloves precej agresivne vrste in zaradi terarijskih pogojev niso primerni za začetnike. Previdnost je potrebna še posebej ponoči oziroma, ko ugasnete terarijske svetilke, saj so vsi čuti te kače uperjeni v zaznavanje plena ponoči. Zato je bolje, da čiščenje in druga vzdrževalna dela v terariju opravljate podnevi. Čez dan je zeleni drevesni piton miren in v glavnem počiva, vendar z glasnim sikanjem hitro pokaže, da ga motite.

  Terarij

  Terarij za zelenega drevesnega pitona naj bo dovolj prostoren in predvsem dovolj visok, gosto zasajen z rastlinami in opremljen z vodoravnimi plezali kot so veje, ki pa ne smejo biti pretanke. Na veje lahko obesite tudi posode z vodo za pitje. Tudi če žival iz njih ne bo pila, so primerne za vlaženje zraka. Ustrezna podlaga za terarij z zelenim drevesnim pitonom je npr. Plantation Soil in Jungle Earth. Terarij naj ne bo pretirano osvetljen, da se kača počuti kot v naravnem okolju tropskega deževnega gozda. Terarij naj bo osvetljen 12-14 ur dnevno z žarnico Exoterra Repti Glo 5.0. Temperaturo in vlago merite s termometrom in higrometrom, da lahko po potrebi prilagajate klimatske pogoje v vašem terariju. Temperatura v terariju naj ne presega 35°C. Vročo točko zagotovite z grelno žarnico, vendar pozor, saj so kače podvržene opeklinam, zato je potrebno grelne žarnice in druge vroče površine ustrezno zaščititi, tako da kača ne pride v stik z vročo površino. Grelne žarnice ponoči izklopite, da omogočite normalen dnevni cikel. Vsekakor pa naj bo v terariju več temperaturnih območij, med katerimi lahko kača izbira in tako uravnava svojo telesno temperaturo. Visoko vlago v zraku lahko dosežete s posebnimi pripomočki kot sta imitacija slapu in meglilna naprava - fogger. Rastline tudi redno pršite z vodo. Terarij redno čistite, da preprečite razmnoževanje plesni in drugih škodljivih organizmov ter tako pomagate preprečevati pojav bolezni pri kači.

  Vir; Zootic
  GALERIJA - zeleni drevesni piton


  anna <3
  anna <3
  Mačka
  Mačka

  Female Starost : 20
  Število prispevkov : 1200

  Zeleni drevesni piton Empty Re: Zeleni drevesni piton

  Objavlja by anna <3 on Čet Jun 30 2011, 16:24

  Tole kačo je na Animal planet en tip slikau v naravi!! jezik
  nikobellic
  nikobellic
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Starost : 18
  Kraj : Jesenice
  Število prispevkov : 264

  Zeleni drevesni piton Empty Re: Zeleni drevesni piton

  Objavlja by nikobellic on Pon Avg 27 2012, 17:35

  Meni so zelo všeč. Sem eno prejšnjič videla v Koperu (Zootic, Tuš planet). Stane 500 evrov.

  Sponsored content

  Zeleni drevesni piton Empty Re: Zeleni drevesni piton

  Objavlja by Sponsored content


   Danes je Sre Jun 19 2019, 15:54