Svet živali

Kdo je z nami

Trenutno forum pregleduje 2 uporabnikov :: 0 registriranih, 0 skritih in 2 gostov

Noben


[ View the whole list ]


Največ obiskovalcev na forumu je bilo: 136, dne Čet Avg 03 2017, 04:52

Latest topics

» Nemški kratkodlaki ptičar iz psarne "Kralj" lova
Sre Avg 16 2017, 14:08 by ...Ira <3...

» Ameriški akita
Sob Jul 16 2016, 14:42 by bella*

» Bradati Škotski Ovčar [Bearded Collie]
Tor Jun 14 2016, 21:24 by Ginsy

» Leglo Angleških koker španjelov
Čet Jun 09 2016, 11:04 by ...Ira <3...

» Kužki iščejo dom
Sob Apr 09 2016, 18:15 by Niki_zajček

» Vprašanja
Čet Mar 10 2016, 15:32 by Kmet že nekaj let

» Valižanski ovčar, Corgi
Ned Mar 06 2016, 11:04 by Zveplanova

» Nemški ovčar leglo
Ned Feb 28 2016, 23:35 by Niann

» BASENJI leglo 2015/16
Ned Feb 28 2016, 19:48 by Tisa

Naši prijatelji  Corallus caninus

  Share
  avatar
  Eva.
  Tiger
  Tiger

  Female Starost : 21
  Kraj : Drulovka, Kranj
  Število prispevkov : 4292

  Corallus caninus

  Objavlja by Eva. on Ned Mar 13 2011, 01:02

  Pasjeglavi udav - Corallus caninus


  Družina: Boidae


  Vir: http://www.herpetologia.hu/

  Opis:
  Corallus caninus je nestrupena kača, ki spada med udave. Najdemo jo globoko v deževnem gozdu v Južni Ameriki. Zrastejo do povprečno 180 cm v dolžino. Značilno za to vrsto je, da imajo najbolj razvite sprednje zobe med vsemi nestrupenimi kačami. Obarvani so večinoma smaragdno zeleno (od tod tudi ime "Smaragdni drevesni udav") z belimi cik-cak črtami oz. "strelami" in rumenim trebuhom. Mlade kače imajo raznorazne barvne variacije med svetlo in temno oranžno do rdeče, preden se začne ortogenetična barvna mutacija v smaragdno zeleno (pri 9-12 mesecih). Isto mutacijo doživi Morelia Viridis. Je izklicno nočna žival, čez dan pa počiva na vejah. Ta kača ni za začetnika, ravno nasprotno... je za zelo izkušene terariste.

  Znanstvena klasifikacija:

  Kraljestvo: Animalia
  Deblo: Chordata
  Poddeblo: Vertebrata
  Razred: Reptilia
  Red: Squamata
  Podred: Serpentes
  Družina: Boidae
  Poddružina: Boinae
  Rod: Corallus
  Vrsta: C.caninus

  Latinsko ime: Corallus caninus
  Sinonimi: Boa canina
  Avtor taksona: Linnaeus (1758)
  Slovensko ime: Pasjeglavi udav
  Tuja imena: Emerald Tree Boa (angleško), Hundskopf Boa (nemško), kutyafejű boa (madžarsko)

  Ogroženost:
  Vrste Corallus caninus ne navaja IUCN.

  Zakonodaja:
  Ta vrsta je na seznamu CITES II in jo je potrebno prijaviti na ARSO (Agencija republike Slovenije za okolje).

  Razširjenost v naravi:
  Najdemo jo v Južni Ameriki, natančneje v Kolumbiji, Ekvadorju, Peruju, Braziliji, severni Boliviji, Surinamu, v obeh Gvajanah in Venezueli.

  Življenska doba:
  O življenski dobi Pasjeglavega udava so le ugibanja bolj ali manj. Predvidevajo, da je od 15-20 let, v redkih primerih do 25 let.

  Ureditev terarija:
  Za pasjeglavega udava je potreben terarij izdelan v višino. Te kače ne potrebujejo ogormno prostora, saj so bolj ali manj stacionarne na eni ali dveh vejah. Vseeno, če lahko vzdržujete vlago v večjem terariju, potem seveda je to toliko bolje. Torej, za mladiča je minimum terarij mer 30x30x60 (DxŠxV). Za odraslo kačo potem seveda večjega, recimo 100x60x100 in od tod naprej. Seveda more biti v terariju veliko vej, po katerih bo kača plezala, tudi posoda za vodo ne sme manjkati. Priporočajo se tudi žive rastline, ki bi bile biotopsko usklajene. Tako se bo tudi kača bolje počutila, če bo v bolj zaraščenem terariju in tudi rastline bodo skrbele za bolj sveži zrak.

  Podlaga:
  Za podlago je najbolje imeti papirnate brisače, saj jih najbolje lahko očistimo oz. zamenjamo. Če bi radi kaj bolj estetskega, predlagam palmovo šoto, ki dobro zadržuje vlago, ki jo ta kača tudi potrebuje.

  Temperatura:

  Corallus caninus potrebuje tri temperaturne cikle. Prva nastopi 6 dni po hranjenju, in sicer takrat naj bo temperatura čez dan 29°C in ponoči 23°C. Drugi cikel je pred, med in po hranjenju. Takrat naj bodo temperature konstantno 28°C, čez noč se mogoče malo spusti za 3°C. Tretji cikel je v obdobju parjenja. Ta cikel se uporablja le pri spolno zrelih kačah, ostala dva cikla pa pri mladičih in odraslih. Torej, v tem času postopoma višamo temperaturo (v roku štirih tednov), da dosežemo dnevno temperaturo 30°C, nočna pa naj pade na 21-22°C. To temperaturo se naj vzdržuje 12 tednov, potem pa spet prilagodi prvemu ciklu. Temperature nad 32°C kača ne prenaša dobro, tako da je potrebno poskrbeti, da se to ne zgodi in da so te visoke temperature kratkotrajne.

  Vlažnost:
  Naslednji zelo pomemben faktor pri tej kači je vlaga. Spet poznamo dva cikla vlažnosti. Normalen cikel navaja, da je dnevna vlažnost med 65-80% in nočna med 45-60%. Takšna vlažnost je zelo pomembna za zdravje kače, saj tako poskrbi, da se ne razvijajo razne nadloge, ki bi lahko "poškodovale" kačo. Drugi cikel je med paritveno sezono. Takrat naj bo dnevna vlažnost med 65-90% in nočna med 50-65%. Vlago je najbolje vzdrževati z rednim škropljenjem ali pa si umislimo kakšen "umetni dež". Posoda za vodo pa prepričljivo pomaga k višji vlagi.

  Svetloba:
  Corallus caninus je nočno aktiven, čez dan se zavije v klobčič na veji in počiva. UV žarnice niso potrebne, vendar škodujejo pa tudi ne. Uporabi se naj žarnica s 15 ali 25W močjo, kajti te kače nimajo rade svetlobe. Tako da moremo poskrbeti, da v terariju ni preveč svetlo. Cikel naj bo 12 urni, torej 12 ur svetlobe, 12 ur teme.


  Vir: http://farm4.static.flickr.com/

  Hrana:
  V naravi njihovo hrano predstavljajo majhni sesalci, morda kdaj tudi majhni ptiči, kuščarji in žabe. V ujetništvu jih hranimo z miškami oz. podganami. Corallus caninus ima zelo počasen metabolizem, zato se hrani mladiče na 14-21 dni z mišjim oz. podganjim goličem primerne velikosti. Po 2-3 obrokih je potrebno, da kača iztrebi, preden ponovno hranite. Odrasle kače hranimo na 21-28 dni z miško oz. podgano primerne velikosti. Tudi tukaj je pomembno, da po 2-3 obrokih kača iztrebi, preden nadaljujete. Kačo se bi naj dalo brez težav navaditi na mrtvo hrano. Najboljši čas za hranjenje je pozno zvečer, kadar kača postane aktivna.

  Temperament:
  Ta kača je agresivne vrste. Čeprav se zna zgoditi, da naletite na kakšno bolj mirno, vendar vseeno priporočam, da se kačo "rokuje" z t.i. "hooki" ali pa vsaj z rokavico. Kot sem že povedal ima Corallus caninus najbolj izrazite sprednje zobe med vsemi nestrupenimi kačami. Ugriz te kače je izjemno boleč, prav tako lahko poškuduje mišično tkivo, ker velikokrat refleksno želimo umakniti roko, kar je lahko kar grdo za našo roko. Seveda pa lahko pri potencialnem ugrizu poškudujemo kači zobe. In te kače se bodo zagotovo branile z ugrizom, če se bodo počutile ogroženo. Potrebno je spoštovati njihov karakter in na takšen način poskrbeti za njeno zdravje in potrebe, da do morebitnega ugriza ne bo prišlo.


  Razmnoževanje:
  Pasjeglavi udav koti žive mladiče. Kakšne temperature in vlago potrebuje za čas parjenja je opisano v prejšnjih poglavjih. V enem leglu se skoti od 6 do 14 mladičev, ki so rdeče-oranžne ali oranžne barve. Kasneje se z ortogenetsko barvno mutacijo prelevijo v smaragdno zelene lepotce. To paritveno obdobje nastopi v naravi v deževni dobi, ko se rahlo ozračje ohladi in Amazonka poplavi obrežja.

  Zaključek:
  Pasjeglavi udavi so izvrstne kače in čeprav je težko za njih skrbeti, se vseeno splača. Ta kača prepričljivo ni za začetnike, prav tako pa je potrebno opozoriti izkušene terariste, da če niso pripravljeni za to kačo skrbeti noč in dan in globoko posegati v svoj kapital, naj še enkrat premislijo. Corallus caninus je vrsta, ki je le za ogled in ne za rokovanje in v izgledu je res nekaj posebnega.


  Vir: http://www.coralluscaninus.info/


  vir

  VIR

  avatar
  anna <3
  Mačka
  Mačka

  Female Starost : 19
  Število prispevkov : 1200

  Re: Corallus caninus

  Objavlja by anna <3 on Sre Jun 29 2011, 21:20

  Wow kako je luštna a to tudi prodajajo v trgovini za živali (Zootic,Mr.pet)??! zakaj?
  avatar
  thag
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Male Starost : 28
  Kraj : obala
  Število prispevkov : 164

  Re: Corallus caninus

  Objavlja by thag on Čet Feb 16 2012, 00:21

  Ja seveda se jih da dobiti, cene? pri zasebnih (če imaš srečo) jih dobiš za 700€ torej trgovine cca 1400€+

  Mogoče bi bila bolj primerna Morelia viridis, zeleni drevesni piton. Opozorilo pri teh vrst kač pa je, da so zelo agresivne in niso primerne za začetnike.

  Sponsored content

  Re: Corallus caninus

  Objavlja by Sponsored content


   Danes je Pon Dec 10 2018, 01:23