Svet živali

Kdo je z nami

Trenutno forum pregleduje 6 uporabnikov :: 0 registriranih, 0 skritih in 6 gostov :: 1 Bot

Noben


[ View the whole list ]


Največ obiskovalcev na forumu je bilo: 136, dne Čet Avg 03 2017, 04:52

Latest topics

» Nemški kratkodlaki ptičar iz psarne "Kralj" lova
Sre Avg 16 2017, 14:08 by ...Ira <3...

» Ameriški akita
Sob Jul 16 2016, 14:42 by bella*

» Bradati Škotski Ovčar [Bearded Collie]
Tor Jun 14 2016, 21:24 by Ginsy

» Leglo Angleških koker španjelov
Čet Jun 09 2016, 11:04 by ...Ira <3...

» Kužki iščejo dom
Sob Apr 09 2016, 18:15 by Niki_zajček

» Vprašanja
Čet Mar 10 2016, 15:32 by Kmet že nekaj let

» Valižanski ovčar, Corgi
Ned Mar 06 2016, 11:04 by Zveplanova

» Nemški ovčar leglo
Ned Feb 28 2016, 23:35 by Niann

» BASENJI leglo 2015/16
Ned Feb 28 2016, 19:48 by Tisa

Naši prijatelji  Flandrijski govedar (Bouvier des Flanders)

  Share
  avatar
  Gost
  Gost

  Flandrijski govedar (Bouvier des Flanders)

  Objavlja by Gost on Sre Apr 27 2011, 13:53

  FLANDRIJSKI GOVEDAR

  Izvor: Francija
  Velikost: 60 do 68 cm
  Teža: 35 do 50 kg
  Življenjska doba: 10-12 let

  Zgodovina:
  Kratek čokat pes, z močno brado, (njegovo originalno ime je Bouvier des Flanders) je bil prvotno namenjen za zganjanje in čuvanje goveda. Poznan po svojem močnem telesu in odločnem značaju, je bil pasma, za tiste, ki so želeli dobrega delovnega psa, brez kakšnekoli potrebe po kakšnem posebnem izgledu. In prav tisti so ne, da bi se posebno zavedali vzredili posebnega psa, s posebnim izgledom.

  Flandrijski govedar izhaja iz jugo zahodne Flandrije, pokrajine na severu Francije. Flandrijski govedar je bil poznan pod mnogimi imeni, kot »Kravji pes«, ali »Voznik goveda«., klicali so ga tudi »grdobradi pes«. Originalni Flandrijski govedar je bil nenazadnje namenjen za vodnika goveda. Že takrat je bil to velik, močan pes, čvrste postave, obdan z grobo temno dlako. Imel je enostaven in skoraj zanemarjen videz. Znan je bil po tem, da so ga imeli pretežno mesarji, govedorejci in farmarji. Takrat se ni nihče brigal za to, kakšen naj bi Flandrijski Govedar izgledal. Glavno je bilo, da je bil močan, in da je delal. Ni še bilo načrtne vzreje, zato je prvotni Flandrijski Govedar močno variral. Prvi, ki se je začel resneje ukvarjati s karakteristikami in videzom tega psa je bil Dr. Adolphe Reul iz Veterinarske šole v Bruslju. Prvi standard pa je za tega psa bil napisan šele leta 1912.

  Druga svetovna vojna je bila za govedarje skoraj usodna. Veliko jih je tavalo naokrog zapuščenih, mnogo pa jih je padlo tudi v roke Nemcev. Velika zahvala gre posameznikom, ki so kljub vsemu uspeli preživeti vojno s svojimi psi in pasmo ohranili vse do danes.

  Videz:
  Flandrijski Govedar naravnost impresionira s svojim mogočnim videzom. Ponaša se z močnim telesom in močno brado in brčicami, kar njegovo močno oblikovano glavo naredi naravnost simpatično. Flandrijski Govedar je črn ali siv. Njegova dlaka je dolga. Govedarja občasno trimamo in strižemo, lahko pa pustimo tudi dolgodlakega. Dobra novica za bodočega lastnika: Govedar skoraj ne pušča dlake. Zraste od 60 do 68 cm in tehta od 35 do 50 kg..

  Temperament:
  Flandrijski Govedar malo laja, kar pa ne pomeni, da ni dober čuvaj. To je pes, ki ceni svojega gospodarja. Zna biti prijazen družinski pes in tudi z otroki se dobro razume, kar pa ne pomeni, da jih lahko pustimo brez nadzora. Govedar je namreč velik in v svoji vnemi po igri, lahko majhnega otroka nevede poškoduje. Njegova zmožnost šolanja je nadpopvprečna. Kljub temu, da je bil prvotno to pes, več ali manj prepuščen samemu sebi, pes, za katerega se ni nihče posebno brigal, pes, ki je pomagal govedorejcem, je danes to vsestransko uporabna pasma. Uporabljajo ga v policiji, še vedno pazi govedo, je pes vodnik slepih in tudi zelo dober družinski spremljevalec. Govedar zna biti prijazen, vendar je do tujcev zelo zadržan. Če ga, že kot mladiča pravilno usmerjamo, je dober tudi z drugimi živalmi. Znak agresije se zna pokazati pri srečanju s psi, ki so do Govedarja agresivni. Je pač pes, ki se zna braniti. Govedar je aktiven pes. Potrebuje gibanje. Vendar bo na srečo zadovoljen tudi s 30 minutnim tekom ob kolesou na dan.

  Šolanje:
  Govedar ima izvrsten spomin. Znan je po tem, da se hitro uči. Večina Govedarjev bo rada sodelovala pri učenju. Vendar si moramo kljub temu že pri mladičku izboriti položaj vodje. Ker če Govedar spozna, da je glavni v hiši, bo postal dominanten in neukrotljiv. Govedar je čudovit pes, vendar je za začetnike že kar »prepameten«, zato potrebuje lastnika, ki bo znal biti vodja in iz njega iztisnil le najboljše.

  Ali je govedar pes za vas?
  Ta čudovit zvest pes ni pes za vsakogar. Če vanj niste pripravljeni vložiti ogromno časa in pozornosti, potem verjetno niste človek, ki bi ga govedar izbral za svojega gospodarja. Če je vaša hiša vedno polna neznanih ljudi, ki prihajajo in odhajajo kadar se jim zljubi, potem ni to dom za Govedarja. Govedar vas bo skrbno čuval, je nezaupljiv do tujcev in bo to vsiljivcu, če bo treba tudi pokazal. Če je vaš iziv izšolati inteligentnega komsatinca? Z njim prebiti ves svoj prosti čas? Ga od malih nog učiti in še enkrat učiti? Biti njegov vodja in prijatelj? Potem ste z nakupom Govedarja na pravi poti, da dobite izvrstnega prijatelja, na katerega boste ponosni, ki vam bo stal ob strani v dobrem in slabem in vas nenazadnje imel za »svojega boga«.

  Vir: http://www.pasme-psi.com/pasje_pasme/flandrijskiGovedar/index.php  Vir slik: http://www.google.si/search?q=FLANDRIJSKI+GOVEDAR&hl=sl&rls=com.microsoft:sl&rlz=1I7ADSA_sl&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=QfW3Td69Hon5sgao44jrAw&ved=0CB8QsAQ&biw=1259&bih=847
  avatar
  talupu
  Sinička
  Sinička

  Female Kraj : Ljubljana
  Število prispevkov : 828

  Re: Flandrijski govedar (Bouvier des Flanders)

  Objavlja by talupu on Sre Apr 27 2011, 16:50

  Ooo, te sm pa v eni oddaji vidla.nasmejan pa so mi zlo všeč. nasmejan
  Te majo baje nek poseben način kako pazijo govedo. nasmejan

   Danes je Pon Jul 23 2018, 14:51