Svet živali

Kdo je z nami

Trenutno forum pregleduje 4 uporabnikov :: 0 registriranih, 0 skritih in 4 gostov

Noben


[ View the whole list ]


Največ obiskovalcev na forumu je bilo: 136, dne Čet Avg 03 2017, 04:52

Latest topics

» Nemški kratkodlaki ptičar iz psarne "Kralj" lova
Sre Avg 16 2017, 14:08 by ...Ira <3...

» Ameriški akita
Sob Jul 16 2016, 14:42 by bella*

» Bradati Škotski Ovčar [Bearded Collie]
Tor Jun 14 2016, 21:24 by Ginsy

» Leglo Angleških koker španjelov
Čet Jun 09 2016, 11:04 by ...Ira <3...

» Kužki iščejo dom
Sob Apr 09 2016, 18:15 by Niki_zajček

» Vprašanja
Čet Mar 10 2016, 15:32 by Kmet že nekaj let

» Valižanski ovčar, Corgi
Ned Mar 06 2016, 11:04 by Zveplanova

» Nemški ovčar leglo
Ned Feb 28 2016, 23:35 by Niann

» BASENJI leglo 2015/16
Ned Feb 28 2016, 19:48 by Tisa

Naši prijatelji  Pritlikavi kunci

  Share
  avatar
  Mad.Bunny
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Število prispevkov : 30

  Pritlikavi kunci

  Objavlja by Mad.Bunny on Pon Maj 09 2011, 21:00


  Ti mali, nagajivi srčki so tako krhki in nežni.

  Že kar nekaj časa so kunčki priljubljeni kot hišni ljubljenčki. Če pa si ga želimo imeti, moramo o njemu vedeti kar nekaj.
  Kunci živijo od 7 do 10 let. So zelo družabni, vendar vašo pozornost potrebujejo vsak dan, sicer postanejo neprijazni in nedružabni. Ker obožujejo tekanje in razne vragolije, mu vsak dan moramo privoščiti prosto tekanje po vrtu oz. hiši, vendar pod našim nadzorom. Posebej pazljivi moramo biti na ostale živali, v tem primeru so mišljeni psi in mačke, saj so v naravi kunci njihov plen in jih tako lahko poškodujemo. Če imamo doma mačko ali psa potem kunca nanj postopoma navajamo. Spoznavanje naj bo nežno in pod nadzorom. Zelo nevarno je, da mačka ali pes kunca poškodujeta pa bodi si naj bo to iz igre ali kakorkoli. V tem primeru moramo strogo posredovati. Ne okaramo kunca, temveč ga vzamemo v naročje in ga pobožamo in pomirimo.
  Kunci niso navajeni samote, vendar pa moramo biti potpežljivi in nežni, da se nas navadijo. Če imamo doma mlajše otroke, ki jih lahko divje grabijo in premočno stiskajo, to ni v redu. Zato v takem primeru za nas kunec ni primerna živalica, saj kunec tega ne mara. Kunčke držimo stran od čisto malih otrok, saj jih lahko nepredvideno okraspajo ali ugriznejo.
  Kunčki so bolj zahtevni od skakačev, hrčkov, činčil,...
  Kunci so zelo čiste in inteligentne živali. Če za njih pravilno skrbimo ne smrdijo, temveč so popolnoma brez vonja.
  Tukaj pa moram opozoriti; pri pasmi angora in pa levjegrivjem kuncu so zahteve višje. Dlaka potrebuje veliko več nege in niso primerni za vsakogar.

  Preden kupite kunca, mu pripravite "stanovanje", ki bo samo njegovo. Veliko mora biti vsaj toliko, da se kunec lahko obrne, sprehodi in postavi na zadnje noge. Lepo je, če ima v kletki še dodatno skrivališče, kot nekakšno hiško, da se skrije.
  Za steljo uporabimo seno in žaganje. Za seno je boljše, da ga kupite od kakega kmeta, ker je bolj naravno in ga ne kupujete v trgovini (povem iz izkušenj) saj je lahko "gnilo" ali nekaj takega. Za stranišče uporabimo žaganje, ker je najboljše. Čistimo vsak dan, če je le mogoče. Kunec bo seno tudi jedel, saj ima veliko vlaknin in je dobro za zobe (ponudimo mu tudi palčke vendar sveže utrgane, najboljše so od sadnih dreves- tako si obrablja sekalce, da mu ne zrastejo preveč). Tukaj se pojavi še bolezen Kokcidioza, ki jo lahko dobi s senom. Kako ugotovimo ali ima kunec to bolezen? Dvignemo ga, uho prislonimo na trebušček in kunčka zelo rahlo potresemo, če slišimo, da nekaj brbota (kot zvok prelivanja vode), potem bo najbolje, da gremo k veterinarju čim prej, vendar ne zganjajmo panike po nepotrebnem.

  Za nakup kunca se odločimo skupaj z družino. Najbolje je, če ga kupimo pri "dobrih" rejcih, ki se že več let ukvarjajo z pasmami kuncev. Paziti moramo na osnovne znake zdravega kunca. Najpogostejši je ta, da morajo biti oči svetleče in čiste in ne motne.

  Preden kunca pripeljemo v nov dom, moramo poskrbeti, da ga zavarujemo pred nevšečnostmi. Veliko je stvari, ki lahko pridejo pod njihove ostre zobke kot so naprimer kabli od elektrike (zelo nevarni za kunca!) in rastline (nekatere so strupene, primer; oleandra, lovor višnja, bršljan,...).
  Zavarujemo ga tudi pred ostrimi predmeti.

  Osnovna oprema, ki jo potrebujemo za kunca;
  - kletka (naj bo iz trgovine ali pa doma izdelana)
  - hišico (skrivališče, lahko je leseno, plastično,...)
  - posoda za hrano (najbolje kar glinena, da jo kunec ne gloda in prenaša)
  - posoda za vodo (priporočam plastenko z nipljem, ki se pritrdi na kletko)
  - mešanica hrane (lahko je že kuplena pripravljena ali pa jo sami zmešamo in npr. rožičev, ovsenih kosmičev, koruze-posušene, rozin-nikar preveč rozin, saj so lahko škodljive)
  - priboljški (rezina jabolka ali polovica na teden, rozine, zelenjava ne preveč, ker lahko dobi drisko)
  - seno
  - vitaminski kamen
  - nastil
  - krtače vseh vrst (jaz jih uporabljam več)
  - pribor za čiščenje kletke (lopatkica, metlica)
  - klešče za striženje krempljev (lahko kar za pse)
  -* povodec (če ga želimo sprehajati na povodcu)

  Prehrana. Kot sem že prej omenjala je seno osnovna prehrana kunca. Vendar potrebujejo še drugo hrano. Obožujejo zelenjavo, vendar v zmernih količinah. Majhne količine jabolk, zelja, ohrovta, regrat, endivija, detelja, korenčki, čemaž so odličen dodatek k osnovni prehrani. Izogibajte se strupenim rastlinam (če pride do zaužitja, ga odpeljite k veterinarju in mu pokažite za katero rastlino gre);
  veternice, azaleje, voljčja češnja, mak, zlatica, narcise, zvončnica, naprstec, bela omela, šentjanževka, dalije, voljčji zob, krizantema, šmarnice, ostrožnik, utlipani, iris, lobelija, smokva, brinje, hijacinte, kalina, tisa, negnoj, bršljan, rododendron, glicinija, srobot, božje drevce,...


  Toliko za sedaj, ker nimam več časa. Vse sem sama napisala iz lastnih izkušenj, ker sem lastnica kunca. Vsa vprašanja o kuncih v to temo ali pa po ZS.

  avatar
  Nala4ever
  Mačka
  Mačka

  Female Starost : 21
  Kraj : Maribor
  Število prispevkov : 882

  Re: Pritlikavi kunci

  Objavlja by Nala4ever on Tor Maj 10 2011, 11:13

  - živijo do 12 let,

  - na voljo naj ima vedno svežo vodo, ki jo menjamo vsaj 1x na dan,

  - naj ima kakovostno hrano, seno, svežo hrano,

  - primerna sveža hrana: koleraba, cela rastlina korenja, solata (razen glavnata), travniška detelja, sveža trava, regrat, peteršilj, repa, radič, jabolka; hruške niso primerne, ker zaužite rade zavrejo v prebavilih, kuncu se lahko napihne trebuh, kar privede do pogina. Sveža hrana naj ne bo škropljena, pregreta, vlažna,

  - pomembno je redno gibanje - pomanjkanje lahko privede do zaprtja (prav tako pomanjkanje vode),

  - najboljši živalski družabnik je pritlikavi kunec nasprotnega spola (v tem primeru lahko računate na naraščaj - če se ne odločite za kastracijo, sterilizacijo) lahko istega spola pod pogojem da sta skupaj od začetka; naknadno ni priporočljivo, ker imajo njihovi boji za teritorij lahko hude posledice; živalski družabnik je lahko tudi budra (morski prašiček),

  - če ste lastnik psa, mačke pazite, da ne uporabijo svojega lovskega nagona ravno na vaši novi živalci.


  1. Kaj potrebujete:

  - kletko primernih dimenzij (velikost je odvisna od časa, ki ga bo preživel v njej),

  - steljo za dno kletke (običajno je to žaganje, slama, lesni briketi - ti so najbolj primerni za dolgodlake kunce),

  - wc plastični kot (ko ga kunec začne uporabljati, nam precej olajša čiščenje kletke),

  - napajalnik za vodo (prostornina naj bo vsaj 2 dcl),

  - posodo za hrano; naj bo stabilna, da je ne bo mogel prevrniti (priporočamo keramično),

  - hrana - mešanica že pripravljenih semen za pritlikave kunce, vitaminski dodatki kasneje tudi svežo hrano,

  - zavetišče kamor se kunec lahko umakne, ko potrebuje mir,

  - poseben kamen za zobe (z glodanjem le tega si jih brusi, krajša),

  - predmeti za nego: krtača, rokavica za nego, glavnik (odvisno od tipa dlake); ščipalnik za krempeljce.


  2. Kako skrbite:

  Pripravljeno kletko postavite v miren kotiček stanovanja, kjer naj bo vaš novi sostanovalec zaščiten pred prepihom, neposrednim soncem, prevelikim nihanjem temperatur, prav tako pa kletko postavite stran od električnih naprav. Če uporablja wc za glodavce ga čistite na 2 dni, ostalo steljo zamenjate 1x na teden; če ne kletko čistite na 3, 4 dni (odvisno od velikosti kletke); nekajkrat na leto pa jo tudi razkužite. Pri tem ni priporočena uporaba čistil, če pa so potrebna naj bodo na naravni bazi in prijazna do živalce. Kunci so zelo čiste živali zato je dobro da ste dosledni pri čiščenju.


  Ko bo spuščen naj bo vedno pod nadzorom saj se lahko z glodanjem spravi nad el. kable, rastline,… kar pa je zanj lahko usodno. Dolgouhci ne marajo hrupa, vrveža zato naj ne bodo nenehno izpostavljeni bližini majhnih otrok.


  Za glodanje mu lahko damo (poleg kamna za glodavce) vejice javorja, vrbe, bukve, veje sadnega drevja (neškropljenega), neobdelan les; ne smemo mu dajati vej okrasnega drevja, grmičevja, les iglavcev ni primeren, tisa je celo strupena.


  Za pritlikavega kunca je pomembna nega kožuha zlasti v obdobju menjave dlake. Z rednim krtačenjem mu odstranjujemo odmrlo dlako in izboljšanje prekrvavitve kože. Redno moramo pregledovati stanje zob, ušes, dolžino krempeljcev - te je potrebno krajšati; če tega ne znate, naj vam to pokažejo v najbližjem salonu za male živali ali pri veterinarju.


  Pritlikavi kunci so nežni, radovedni, družabni, potrebujejo veliko pozornosti. Pri teh živalcah je potrebno imeti občutek, saj bi s prisilo izgubili njegovo zaupanje in jih naredili plašne. Na začetku vsakič pristopite k živalci s kakšnim priboljškom tako da vas poveže z prijetnimi občutki. V primeru da imamo še druge živali lahko samček pritlikavega kunca z renčanjem in označevanjem brani svoj teritorij.


  3. Opis:

  Obstaja veliko različnih pasem, delimo jih na orjaške, velike, srednje, male in pritlikave glede na dolžino krzna pa na kratkodlake ter dolgodlake.


  VIR:
  http://www.malezivali.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=3
  avatar
  Nala4ever
  Mačka
  Mačka

  Female Starost : 21
  Kraj : Maribor
  Število prispevkov : 882

  Re: Pritlikavi kunci

  Objavlja by Nala4ever on Tor Maj 10 2011, 11:14

  avatar
  zaajčk
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Število prispevkov : 2

  moj zajček

  Objavlja by zaajčk on Tor Jul 12 2011, 20:17

  No mene pa nekaj zanima. Js mam doma kunčka (samičko) po imenu Lu happy . Je belodlaka in šteje že 11 mesecev (avgusta bo eno leto vesel ). Je zelo pridna, zunaj kletke ne pušča iztrebke. No, Lu je sama (nima družbe-včasih pa je malo osamljena žalosten , pa me zanima ali je to narobe? Ker js ne bi kupla še enega kunca kr je že z njo veliko dela. Kok jo naj zaposlim? jezik . Plis rabm pomoč happy
  avatar
  Nikii-Puhii
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Število prispevkov : 215

  Re: Pritlikavi kunci

  Objavlja by Nikii-Puhii on Tor Jul 12 2011, 21:37

  Men so fuul lepi tile kunci.
  zaajčk: če bo imela veliko igračk se bo najbrž z njimi zaposlila, druge ideje pa nimam!
  avatar
  talupu
  Sinička
  Sinička

  Female Kraj : Ljubljana
  Število prispevkov : 828

  Re: Pritlikavi kunci

  Objavlja by talupu on Sre Jul 13 2011, 00:54

  Moji igrače ne pomagajo, ker pač tudi če ji dam 1000 igrač, je ne bodo vse zanimale, tiste ki jo pa bodo jo bodo pa za cca. 10 sekund.
  Druge poti ni, kot da se ti ukvarjaš z njo. Seveda je zanimivo, če ji daš igračke, ampak to ni vse. Kunčki so veseli (vsaj večina domačih) človeške družbe. Usedi se poleg nje in jo božaj, s priboljški zabavaj, malo ji lahko "ponagajaš"....
  avatar
  zaajčk
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Število prispevkov : 2

  Re: Pritlikavi kunci

  Objavlja by zaajčk on Pet Jul 15 2011, 11:38

  ok tnx obema, se bom še bolj okvarjala z njo :)
  avatar
  Lin
  Mačka
  Mačka

  Female Starost : 20
  Kraj : Kranj
  Število prispevkov : 1092

  Re: Pritlikavi kunci

  Objavlja by Lin on Pet Jul 15 2011, 14:07

  Imam par vprašanj glede moje kunčice Pegi. Stara je 2 leti. Je zelo živahna. Toda ko odprem vratca kletke ter dam roko pred njo, da me povoha, nekako skoči v mojo roko ter ''zarenči''. Mislim, da brani svoj teritorij. Kako bi se dalo to odpraviti?
  Na srečo opravlja potrebo samo v wc. Ampak iz neznanega razloga včasih iz wcja izkoplje vse pelete in kakce. Ne vem, zakaj to počne.
  A mogoče kdo ve razlog za to početje, bi bila zelo vesela happy
  avatar
  talupu
  Sinička
  Sinička

  Female Kraj : Ljubljana
  Število prispevkov : 828

  Re: Pritlikavi kunci

  Objavlja by talupu on Pet Jul 15 2011, 14:50

  1. Moja Pikica počne isto. Ko ji dam posladek in nato hočem kaj popraviti oz. poravnati v kletko, kar zarenči. Jaz nevem kako to odpravit, sploh dvomim da se da. jezik
  2. Pikica to včasih dela, ko je svoje kakce in potem vse razkoplje, da jih "najde". Včasih se pa tja samo uleže.
  avatar
  talupu
  Sinička
  Sinička

  Female Kraj : Ljubljana
  Število prispevkov : 828

  Re: Pritlikavi kunci

  Objavlja by talupu on Sob Jul 16 2011, 20:11

  Eno uprašanje:

  A lahko kunci jedo kumarce? Kako veš, točno katero zelenjavo lahko ali ne sme, če za nekatere sploh ne piše? A lahko pač dam "katerokoli" po pameti?

  teya
  Pes
  Pes

  Female Starost : 20
  Število prispevkov : 3000

  Re: Pritlikavi kunci

  Objavlja by teya on Sob Jul 16 2011, 20:49

  Po moje da lahko jedo wink . Jaz za kunce točno ne vem, ampak po moje ni strupena. Jaz mojim pujsam dajem vse, kar je pač za nas surovo užitno razen avokada, pa kakega koščičastega sadja. Tega tudi ti ne smeš dajati, kolikor jaz vem za kunce ni fajn wink .
  avatar
  talupu
  Sinička
  Sinička

  Female Kraj : Ljubljana
  Število prispevkov : 828

  Re: Pritlikavi kunci

  Objavlja by talupu on Sob Jul 16 2011, 23:51

  Hvala teya. nasmejan Kako pa to, da koščičastega ne smejo? :)
  Sej jaz svoji ne dajem, samo tko me zanima. :)

  teya
  Pes
  Pes

  Female Starost : 20
  Število prispevkov : 3000

  Re: Pritlikavi kunci

  Objavlja by teya on Ned Jul 17 2011, 11:46

  Za morske pujse vem, da lahko dobijo drisko po koščičastem sadju (slive, marelice, breskve, češnje ipd.), tako da se tega ne sme dajati v velikih količinah wink . Jaz sem mojima sicer dala včeraj 1 celo marelico (prej sem jo izkoščičla) in sta vse pojedle pa je vse v redu wink . Ampak onidve nista občutljivi. Pa eksotičnega sadja ne smejo razen ananasa v majhnih količinah wink . Mislim da je za kunce enako wink

  TUKAJ in TUKAJ si lahko prebereš več o prehrani kuncev wink . Pa obstaja tudi forum o njih wink
  avatar
  talupu
  Sinička
  Sinička

  Female Kraj : Ljubljana
  Število prispevkov : 828

  Re: Pritlikavi kunci

  Objavlja by talupu on Ned Jul 17 2011, 12:25

  Hvala. nasmejan
  avatar
  Lin
  Mačka
  Mačka

  Female Starost : 20
  Kraj : Kranj
  Število prispevkov : 1092

  Re: Pritlikavi kunci

  Objavlja by Lin on Ned Jul 17 2011, 16:51

  @teya je napisal/a: Pa obstaja tudi forum o njih wink
  A lahko dobim link tega foruma? happy

  teya
  Pes
  Pes

  Female Starost : 20
  Število prispevkov : 3000

  Re: Pritlikavi kunci

  Objavlja by teya on Pon Jul 18 2011, 08:42

  Pogooglaj kunci forum pa ti vrže ven wink
  avatar
  bucka8
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Female Število prispevkov : 1

  Re: Pritlikavi kunci

  Objavlja by bucka8 on Tor Avg 16 2011, 15:55

  kunci lahko jejo res skor vse pijejo pa prav tako, moja kunčica pije tudi sok razrečen z vodo. drgač pa kaj lahko jejo in o njihovem obnašanju obstaja knjigica ko o vsem tem piše wink
  avatar
  katja100
  Sinička
  Sinička

  Female Starost : 18
  Število prispevkov : 833

  Re: Pritlikavi kunci

  Objavlja by katja100 on Ned Avg 28 2011, 14:13

  Jest mojemu Pikotu dajem za pit vodo.
  avatar
  Kibila
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Female Starost : 20
  Kraj : Škofljica
  Število prispevkov : 166

  Re: Pritlikavi kunci

  Objavlja by Kibila on Ned Okt 02 2011, 01:18

  Prosim vse lastnike pritlikavih kuncev če prilimate slikico izgleda kletke vašega kunčka. nasmejan
  Hvala
  avatar
  Kibila
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Female Starost : 20
  Kraj : Škofljica
  Število prispevkov : 166

  Re: Pritlikavi kunci

  Objavlja by Kibila on Pon Okt 03 2011, 22:09

  Čakam na odgovore... nevem ...Bo kdo odgovoril ?! zakaj?
  avatar
  Shelly
  Pes
  Pes

  Female Starost : 20
  Kraj : Primorsko-Notranjska
  Število prispevkov : 2393

  Re: Pritlikavi kunci

  Objavlja by Shelly on Sob Okt 22 2011, 19:06

  Meni ne dela program, sicer pa bi ti z veseljem odgovorila :(.
  Imam dve dolgodlaki kunčici, Emily in (zaenkrat) Amy, ampak ji bo sestra verjetno spremenila ime.
  avatar
  Evangelynne
  Moderator
  Moderator

  Female Kraj : Maribor
  Število prispevkov : 5084

  Re: Pritlikavi kunci

  Objavlja by Evangelynne on Sob Okt 22 2011, 19:49

  Luštno roll


  _______________________
  "In the end, it's not going to matter how many breaths you took, but how many moments took your breath away." ♥️


  °○❈⋆ http://quickbeauty.weebly.com/ ⋆❈○°
  avatar
  emy
  Sinička
  Sinička

  Female Kraj : Ljubljana
  Število prispevkov : 428

  Re: Pritlikavi kunci

  Objavlja by emy on Pet Nov 11 2011, 23:35

  Zlo so lepi! Kr mela bi enga.
  avatar
  Shelly
  Pes
  Pes

  Female Starost : 20
  Kraj : Primorsko-Notranjska
  Število prispevkov : 2393

  Re: Pritlikavi kunci

  Objavlja by Shelly on Sob Nov 12 2011, 12:35

  Aha! Amy je fantek! Torej se bo imenoval Speedy. sramežljiv
  avatar
  Eva.
  Tiger
  Tiger

  Female Starost : 20
  Kraj : Drulovka, Kranj
  Število prispevkov : 4292

  Re: Pritlikavi kunci

  Objavlja by Eva. on Sob Nov 12 2011, 12:57

  Od Naceta kletka je velika 100×52×45 in res, da to ni glih neki uaau velikost, ampak ma večino časa tko al tko odprto in pol lahko hod po stanovanju, gre pa samo dol po stopnicah in pod stopnice, kjer si je že naredu ene rove in pol tam leži in okol laufa pol gre pa jest pa pit nazaj v kletko. (:
  Ponoč pa seveda ga zaprem notr. (:
  Je prbližn takale (ne vem če taka velikost, ampak pač na tak način.):

  Notri ima "hiško", ki je narejena iz takih lesenih palic, ki se jih da upognt, ker je skoz žica (kuplena je), kotni WC, posodici za vodo in za hrano (za vodo nimamo napajalnika, ker ne zna pit iz unga. jezik) in pa brusni kamen. V WC-ju ima lesne brikete, po tleh ima karton, v hiški ima seno in pa na enem koncu kletke ima seno in si ga pol tko razmeče kokr hoče. wink

  Pol mamo pa še eno "zunanjo" kletko, kamor ga dam, kadar je normalno vreme. (:
  Dam ponavad pol kletke na sonce in pol v senco, da se odloči kam gre, al pa celo v senčko. Notr mu dam pa še za vodo za pit. (:
  Je prbližno taka, samo bol pisana in nima te podlage + pač uzun je, ne notr. wink


  Če vas še kej zanima --> uprašejte. :)

  Sponsored content

  Re: Pritlikavi kunci

  Objavlja by Sponsored content


   Danes je Ned Jul 22 2018, 15:55