Svet živali

Kdo je z nami

Trenutno forum pregleduje 5 uporabnikov :: 0 registriranih, 0 skritih in 5 gostov

Noben


[ View the whole list ]


Največ obiskovalcev na forumu je bilo: 136, dne Čet Avg 03 2017, 04:52

Latest topics

» Nemški kratkodlaki ptičar iz psarne "Kralj" lova
Sre Avg 16 2017, 14:08 by ...Ira <3...

» Ameriški akita
Sob Jul 16 2016, 14:42 by bella*

» Bradati Škotski Ovčar [Bearded Collie]
Tor Jun 14 2016, 21:24 by Ginsy

» Leglo Angleških koker španjelov
Čet Jun 09 2016, 11:04 by ...Ira <3...

» Kužki iščejo dom
Sob Apr 09 2016, 18:15 by Niki_zajček

» Vprašanja
Čet Mar 10 2016, 15:32 by Kmet že nekaj let

» Valižanski ovčar, Corgi
Ned Mar 06 2016, 11:04 by Zveplanova

» Nemški ovčar leglo
Ned Feb 28 2016, 23:35 by Niann

» BASENJI leglo 2015/16
Ned Feb 28 2016, 19:48 by Tisa

Naši prijatelji  Kunec

  Share
  avatar
  NenaSoLe
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Female Starost : 19
  Kraj : Koper
  Število prispevkov : 26

  Kunec

  Objavlja by NenaSoLe on Sre Nov 09 2011, 17:11

  Nežen značaj kuncev je tisti, zaradi česar so te živali postale priljubljeni hišni ljubljenci. Kunci so namreč izjemno zabavni in družabni, hkrati pa tihe in nežne živali. Poleg tega je zanje enostavno skrbeti, njihov mehak kožušček pa zmanjšuje stres in ugodno vpliva na počutje ljudi. Kunci ne potrebujejo sprehodov in lahko jih imate v stanovanju enako kot psa ali mačko.
  Kunci Kot Ljubljenci:
  Hišni kunci so odlični družinski ljubljenci, so prijazni in ljubeči. Kot vsak hišni ljubljenec pa pomenijo neko obveznost in imajo svoje potrebe.
  Kunci živijo od 7 do 10 let. Vašo skrb in pozornost potrebujejo vsak dan, sicer postanejo osamljeni in neprijazni.
  Kunci obožujejo tekanje in gibanje, ki jih ohranja zdrave in zadovoljne. Vsak dan potrebujejo nekaj ur prostega gibanja po hiši ali vrtu. Če so ves dan zaprti v kletki, se začnejo dolgočasiti.
  Kunci so družabne živali, ki tudi v naravi živijo v kolonijah in niso vajeni samote. Potrebujejo veliko pozornosti in ljubezni, da so srečni in zadovoljni.
  Kunci so izredno tihe in plašne živali, zato potrebujejo čas, da se vas navadijo in vam zaupajo.
  Kunci niso primerni ljubljenci za majhne otroke, ki jih radi dvigajo s tal in stiskajo k sebi. Kunci pa tega ne marajo. Če pa so otroci s kuncem nežni in previdni, lahko postanejo tesni prijatelji.
  Kunci so v naravi plen, zato se lahko prestrašijo drugih domačih živali kot so psi ali mačke. Če imate tudi druge hišne ljubljence, jih postopoma navajajte na bližino novega družinskega člana in lahko bodo postali pravi prijatelji. Vedno pa imejte situacijo pod nadzorom, da ne bi prišlo do poškodb.
  Kunci so zahtevnejši od hrčkov, puščavskih skakačev in morskih prašičkov in niso primerni za zelo majhne otroke, ker jih lahko opraskajo ali ugriznejo. So pa izredno čiste, inteligentne in prijazne živali. Če zanje primerno skrbite, so lahko odlični spremljevalci. Vsaka pasma kunca ima svoje značilnosti glede značaja in velikosti. Samci so pogosto bolj predvidljivi in mirni od samic in so zato idealni ljubljenci. Njihova oprema in oskrba je relativno poceni, razen, če se odločite za večjo pasmo kunca, vendar so pri nas najbolj pogosti prav pritlikavi kunci.
  Večina kuncev je izjemno prijaznih, vendar je lažje skrbeti za pritlikavega kot za orjaškega kunca, ki potrebuje ogromno prostora. Tudi angora kunec ni primeren za vsakogar, saj zaradi svoje goste in dolge dlake potrebuje veliko vsakodnevne nege.
  V Novem Domu:
  Vse več ljudi si za hišnega ljubljenca izbere hišnega kunca. To so idealni ljubljenci za stanovanje, ki jih lahko celo naučite uporabljati stranišče. Ko se vas navadi in vam zaupa, vas bo kunec pozdravljal na vratih, ko pridete domov, podobno kot pes ali mačka.
  Preden kunca prinesete domov, mora biti vaš dom zanj popolnoma varen. Kunci zelo radi glodajo vse, kar jim pride pod ostre zobke, tudi električne kable in rastline. Preden kunec postane vaš družinski član, poskrbite, da so vsi kabli in predmeti, ki bi jih vaš novi ljubljenec lahko poškodoval, izven njegovega dosega.Pred prihodom novega ljubljenca poskrbite za vso opremo, ki jo kunec v novem domu potrebuje.
  Prehrana Kunca :
  Kunci se v naravi v glavnem prehranjujejo z zelenimi listnatimi rastlinami, zelišči, lubjem, vejami in koreninami rastlin. Zobje kuncev stalno rastejo, sprednji – glodači, zrastejo kar 2-3 mm na teden, ostali zobje rastejo nekoliko počasneje. Prav zato je stalna obraba zob nujna, kar zagotovimo s primerno prehrano. Trava in seno sta dovolj groba, da ju mora kunec dobro prežvečiti, pri čemer uporablja celotno zobno ploskev in ta se lahko enakomerno obrablja. Torej naj bosta trava ali seno osnovna hrana za vašega ljubljenca, ki naj bosta vedno na voljo.

  Travo lahko nabirate sami ali pa kuncu ponudite travo, ki jo kupite v trgovini, jo zalijete in počakate, da zraste. Tako dobite svež in čist obrok za vašega ljubljenca.

  Uporabljajte kakovostno seno, brez prahu in umazanije, najbolje kar kupljeno, pakirano seno.
  Seno ima mnogo pomembnih funkcij za kunca:
  Omogoča glodanje in preprečuje dolgčas
  Žvečenje sena pomaga obrabljati zobe, ki neprestano rastejo
  Igra pomembno vlogo pri prebavi, saj je odličen vir vlaknine.

  Kljub temu pa kunec potrebuje tudi semensko mešanico ali briketirano hrano.

  Sveža hrana
  Svežo hrano kuncu ponudite postopoma, da mu popestrite prehrano. Majhne količine jabolk, zelja ali ohrovta, prav tako pa tudi užitne rastline kot so regrat, endivija ali detelja so odličen dodatek prehrani. Seveda pa jih ne pozabite prej oprati. Še posebno pri mladih kuncih se lahko ob prevelikih količinah sveže hrane pojavijo prebavne težave. Pazite na rastline, ki bi lahko bile strupene za vašega ljubljenca: vetrnice, azaleje, volčja češnja, mak, zlatica, narcise, zvončnica, naprstec, bela omela, šentjanževka, dalije, volčji zob, krizantema, ostrožnik, šmarnice, tulipani, iris, lobelija, smokva, brinje, hijacinte, kalina, tisa, negnoj, bršljan, rododendron, glicinija, srobot, božje drevce idr. Če sumite, da je vaš ljubljenec zaužil katero izmed strupenih rastlin, se ne počuti dobro in so prisotne bolečine v trebuhu ali težko dihanje, ga takoj odpeljite k veterinarju ter s sabo po možnosti vzemite vzorec rastline.

  Cekofagija
  Cekofagija je pri vseh glodalcih in kuncih normalen pojav. Gre za zauživanje cekotrofov - t.i. jutranje blato, ki je bogato s hranilnimi snovmi in vitamini, predvsem kratkoverižnimi maščobnimi kislinami in tudi koristnimi mikroorganizmi. Glodalci in kunci te svoje iztrebke pojedo zato, ker je njihova prehrana težko prebavljiva. Večinoma jo namreč sestavlja vlaknina (npr. celuloza), ki jo živali pri prvem prehodu skozi prebavila predelajo in šele, ko jo drugič zaužijejo v obliki iztrebkov, lahko izkoristijo tako pripravljene hranilne snovi.
  Socializacija ali Vzgoja:
  Ko kunca udomačite, bo užival v človeški družbi, vendar pa raje kot v naročju sedi poleg vas. Kunci obožujejo božanje in čohljanje po glavi, smrčku in ušesih. Kadar dvigujete kunca, ga z eno roko primite pod sprednjimi nogami, z drugo podprite zadek in ga nežno dvignite. Držite ga trdno, a nežno. Kunca nikoli ne grabite za zadek ali ušesa.
  Družabnost kuncev
  Odrasli kunci naj živijo v ločenih kletkah, saj se dva samca ali dve samici pogosto prepirata, medtem ko se par lahko razmnožuje. Če kunce sterilizirate oziroma kastrirate, imate lahko kunce različnih spolov tudi skupaj. Sterilizacija in kastracija zmanjšata agresivno vedenje med kuncema istega spola. Kunec se lahko odlično razume z vašo mačko ali psom, vendar naj se spoznavajo počasi in pod vašim nadzorom. Če imate samo enega kunca, bo potreboval veliko vaše pozornosti.
  Kunci so zelo čiste živali in se veliko čistijo, podobno kot mačke. Kljub temu pa bo vaš ljubljence užival v dnevnem krtačenju. Za nekatere pasme kuncev pa je redno negovanje nujno, npr. za dolgodlake angora kunce.

  Navajanje na stranišče
  Kunci so bitja navad in se hitro naučijo uporabljati stranišče. To njihovi teritoralni naravi pomeni označevanje vedno na istem mestu. Kastrirani in sterilizirani kunci se prej naučijo uporabljati stranišče, saj nimajo potrebe označevati svojega ozemlja na različnih mestih. Za stranišče izberite tudi nastil, ki za kunca ne bo škodljiv ali strupen, če ga gloda ali pogoltne. Idealen je nastil, ki absorbira vlago in se ne sprime v kepice in tako ne zapre prebavil, če ga kunec slučajno poje. Priporočamo briketiran nastil, ki je vpojen, nestrupen in se ne praši ter tako ne draži oči in kože. Na plast briketiranega nastila lahko položite še seno, ki bo kunca privabilo v stranišče.
  Uporabo časopisnega papirja odsvetujemo, saj tiskarska barva na papirju vsebuje svinec in lahko povzroči prebavne motnje pri vašem ljubljencu.

  Igranje
  Kunci se zelo radi igrajo, zato jim lahko ponudite različne igračke, s katerimi se bodo kratkočasili v svoji kletki. Igrače kunca zaposlijo, hkrati pa poskrbijo za gibanje oziroma za telesno aktivnost in pomagajo obrabljati zobe.

  Včasih so bili priljubljeni tudi tulci iz lepenke, kartonaste škatle ali razrezan papir, vendar pa zaradi lepil in tiskarskega črnila ti predmeti niso primerni, saj lahko pri hišnih kuncih povzročajo prebavne motnje in zastrupitve.
  Zdravje Kunca:
  Kunci so sicer dokaj zdrave živali in večina njihovih zdravstvenih težav je povezanih z nepravilno prehrano ali nego. Pravilna in uravnotežena prehrana poskrbi, da je kunec krepak in zdrav. Poleg prehrane poskrbite, da kunec ni na prepihu in da ni izpostavljen nenadnim spremembam v temperaturi. Z rednim čiščenjem kletke, stranišča, posodic in napajalnika preprečujete razmnoževanje bakterij, ki bi sicer lahko povzročile bolezen.

  Poleg zdrave hrane in ustrezne higiene bivališča pa kunec potrebuje tudi veliko gibanja, da ohranja svojo telesno kondicijo. Vsak dan ljubljencu omogočite vsaj nekaj ur prostega tekanja po stanovanju.

  Kunci imajo največkrat težave z zobmi. Ti namreč nimajo korenin in stalno rastejo, zato se morajo tudi stalno obrabljati. S pravilno prehrano kuncu omogočate obrabo zob in zadovoljevanje potrebe po žvečenju in glodanju. Seno, trava, lesene palčke in mineralni kamen so za obrabo zob najbolj primerni. Kljub vsem tem pripomočkom pa se včasih lahko zgodi, da kuncu spodnji zobje prerastejo zgornje, ali pa ima žival druge napake v zobovju. V tem primeru vam bo pomagal veterinar, ki bo po temeljitem pregledu ugotovil vzrok težav z zobmi in tudi ustrezno ukrepal.
  So kunci res glodalci?
  Kunce mnogi prištevajo med glodalce in pred časom so tudi spadali v red glodalcev (Rodentia). Vendar pa so temeljite raziskave pokazale, da imajo kunci v zgornji čeljusti štiri sekalce in ne samo dveh kot glodalci. Ta dodatni par sekalcev se nahaja tik za prednjimi sekalci, z njimi pa kunec grabi in seklja hrano. Prav zaradi dodatnega para zob kunce, poleg njih pa tudi zajce, prištevamo v red Lagomorpha, ki je popolnoma samostojen in ločen od glodalcev.

  Podobno kot zobje glodalcev pa so tudi zobje kuncev brezkoreninski in stalno rastejo, zato jih morajo obrabljati z glodanjem sena, trave in lesa.

  To Sem Našla (prekopirano z uradne Zootic strani) Na spletu...Upam da vam je u pomoč!
  Prosila pa bi da kakršnekoli Izkušnje in podobno, z zajci pustite v komentarjih :)
  Lp,

  NEna OsiRiS srečen
  avatar
  anjal
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Female Starost : 19
  Kraj : lenart
  Število prispevkov : 173

  Re: Kunec

  Objavlja by anjal on Pet Nov 18 2011, 18:09

  Jas mam fuul lepe iskušnje :) <3 moj piko.. najrajše ga mam kiss rad se crklja pa skoz gor skoči ko mu kak korenček prineseš res je cuker <3
  avatar
  Tashie.^^
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Število prispevkov : 18

  Re: Kunec

  Objavlja by Tashie.^^ on Pon Feb 20 2012, 17:40

  jih mam devet. :)
  avatar
  Tjaška
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Female Starost : 19
  Število prispevkov : 268

  Re: Kunec

  Objavlja by Tjaška on Čet Avg 16 2012, 22:28

  9 kuncev? In kako je če imaš devet kunčkev? A si rejka? sramežljiv vesel

  Sponsored content

  Re: Kunec

  Objavlja by Sponsored content


   Danes je Ned Jul 22 2018, 19:06