Svet živali

Kdo je z nami

Trenutno forum pregleduje 4 uporabnikov :: 0 registriranih, 0 skritih in 4 gostov

Noben


[ View the whole list ]


Največ obiskovalcev na forumu je bilo: 136, dne Čet Avg 03 2017, 04:52

Latest topics

» Nemški kratkodlaki ptičar iz psarne "Kralj" lova
Sre Avg 16 2017, 14:08 by ...Ira <3...

» Ameriški akita
Sob Jul 16 2016, 14:42 by bella*

» Bradati Škotski Ovčar [Bearded Collie]
Tor Jun 14 2016, 21:24 by Ginsy

» Leglo Angleških koker španjelov
Čet Jun 09 2016, 11:04 by ...Ira <3...

» Kužki iščejo dom
Sob Apr 09 2016, 18:15 by Niki_zajček

» Vprašanja
Čet Mar 10 2016, 15:32 by Kmet že nekaj let

» Valižanski ovčar, Corgi
Ned Mar 06 2016, 11:04 by Zveplanova

» Nemški ovčar leglo
Ned Feb 28 2016, 23:35 by Niann

» BASENJI leglo 2015/16
Ned Feb 28 2016, 19:48 by Tisa

Naši prijatelji  Kunec

  Share
  avatar
  Katk.
  Admin
  Admin

  Female Starost : 22
  Kraj : Okolica Ljubljane
  Število prispevkov : 4642

  Kunec

  Objavlja by Katk. on Sre Apr 29 2009, 20:23

  Kunec

  Nežen značaj kuncev je tisti, zaradi česar so te živali postale priljubljeni hišni ljubljenci. Kunci so namreč izjemno zabavni in družabni, hkrati pa tihe in nežne živali. Poleg tega je zanje enostavno skrbeti, njihov mehak kožušček pa zmanjšuje stres in ugodno vpliva na počutje ljudi. Kunci ne potrebujejo sprehodov in lahko jih imate v stanovanju enako kot psa ali mačko.

  KUNCI KOT LJUBLJENCI
  Hišni kunci so odlični družinski ljubljenci, so prijazni in ljubeči. Kot vsak hišni ljubljenec pa pomenijo neko obveznost in imajo svoje potrebe.
  Kunci živijo od 7 do 10 let. Vašo skrb in pozornost potrebujejo vsak dan, sicer postanejo osamljeni in neprijazni.
  Kunci obožujejo tekanje in gibanje, ki jih ohranja zdrave in zadovoljne. Vsak dan potrebujejo nekaj ur prostega gibanja po hiši ali vrtu. Če so ves dan zaprti v kletki, se začnejo dolgočasiti.
  Kunci so družabne živali, ki tudi v naravi živijo v kolonijah in niso vajeni samote. Potrebujejo veliko pozornosti in ljubezni, da so srečni in zadovoljni.
  Kunci so izredno tihe in plašne živali, zato potrebujejo čas, da se vas navadijo in vam zaupajo.
  Kunci niso primerni ljubljenci za majhne otroke, ki jih radi dvigajo s tal in stiskajo k sebi. Kunci pa tega ne marajo. Če pa so otroci s kuncem nežni in previdni, lahko postanejo tesni prijatelji.
  Kunci so v naravi plen, zato se lahko prestrašijo drugih domačih živali kot so psi ali mačke. Če imate tudi druge hišne ljubljence, jih postopoma navajajte na bližino novega družinskega člana in lahko bodo postali pravi prijatelji. Vedno pa imejte situacijo pod nadzorom, da ne bi prišlo do poškodb.

  V NOVEM DOMU
  Vse več ljudi si za hišnega ljubljenca izbere hišnega kunca. To so idealni ljubljenci za stanovanje, ki jih lahko celo naučite uporabljati stranišče. Ko se vas navadi in vam zaupa, vas bo kunec pozdravljal na vratih, ko pridete domov, podobno kot pes ali mačka.
  Preden kunca prinesete domov, mora biti vaš dom zanj popolnoma varen. Kunci zelo radi glodajo vse, kar jim pride pod ostre zobke, tudi električne kable in rastline. Preden kunec postane vaš družinski član, poskrbite, da so vsi kabli in predmeti, ki bi jih vaš novi ljubljenec lahko poškodoval, izven njegovega dosega.

  PREHRANA
  Kunci se v naravi v glavnem prehranjujejo s travo in senom, jedo pa tudi različne zeli, zelenjavo, sadje in različna semena. Zobje kuncev stalno rastejo, sprednji – glodači, zrastejo kar 2-3 mm na teden, ostali zobje rastejo nekoliko počasneje. Prav zato je stalna obraba zob nujna, kar zagotovimo s primerno prehrano. Trava in seno sta dovolj groba, da ju mora kunec dobro prežvečiti, pri čemer uporablja celotno zobno ploskev in ta se lahko enakomerno obrablja. Torej naj bosta trava ali seno osnovna hrana za vašega ljubljenca, ki naj bosta vedno na voljo.

  Travo lahko nabirate sami ali pa kuncu ponudite travo, ki jo kupite v trgovini, jo zalijete in počakate, da zraste. Tako dobite svež in čist obrok za vašega ljubljenca. Če pa travo nabirate sami, je nikoli ne nabirajte zgodaj zjutraj, ko je še mokra, saj lahko to povzroči prebavne motnje.

  Uporabljajte kakovostno seno, brez prahu in umazanije, najbolje kar kupljeno, pakirano seno.
  Seno ima mnogo pomembnih funkcij za kunca:
  Omogoča glodanje in preprečuje dolgčas
  Žvečenje sena pomaga obrabljati zobe, ki neprestano rastejo
  Igra pomembno vlogo pri prebavi, saj je odličen vir vlaknine.

  Kljub temu pa kunec potrebuje tudi semensko mešanico ali briketirano hrano.

  Sveža hrana
  Svežo hrano kuncu ponudite postopoma, da mu popestrite prehrano. Majhne količine jabolk, zelja ali ohrovta, prav tako pa tudi užitne rastline kot so regrat, endivija ali detelja so odličen dodatek prehrani. Seveda pa jih ne pozabite prej oprati. Še posebno pri mladih kuncih se lahko ob prevelikih količinah sveže hrane pojavijo prebavne težave. Pazite na rastline, ki bi lahko bile strupene za vašega ljubljenca: vetrnice, azaleje, volčja češnja, mak, zlatica, narcise, zvončnica, naprstec, bela omela, šentjanževka, dalije, volčji zob, krizantema, ostrožnik, šmarnice, tulipani, iris, lobelija, smokva, brinje, hijacinte, kalina, tisa, negnoj, bršljan, rododendron, glicinija, srobot, božje drevce idr. Če sumite, da je vaš ljubljenec zaužil katero izmed strupenih rastlin, se ne počuti dobro in so prisotne bolečine v trebuhu ali težko dihanje, ga takoj odpeljite k veterinarju ter s sabo po možnosti vzemite vzorec rastline.

  Cekofagija
  Cekofagija je pri vseh glodalcih in kuncih normalen pojav. Gre za zauživanje cekotrofov - t.i. jutranje blato, ki je bogato s hranilnimi snovmi in vitamini, predvsem kratkoverižnimi maščobnimi kislinami in tudi koristnimi mikroorganizmi. Glodalci in kunci te svoje iztrebke pojedo zato, ker je njihova prehrana težko prebavljiva. Večinoma jo namreč sestavlja vlaknina (npr. celuloza), ki jo živali pri prvem prehodu skozi prebavila predelajo in šele, ko jo drugič zaužijejo v obliki iztrebkov, lahko izkoristijo tako pripravljene hranilne snovi.

  SOCIALIZACIJA & VZGOJA
  Ravnanje s kuncem
  Ko kunca udomačite, bo užival v človeški družbi, vendar pa raje kot v naročju sedi poleg vas. Kunci obožujejo božanje in čohljanje po glavi, smrčku in ušesih. Kadar dvigujete kunca, ga z eno roko primite pod sprednjimi nogami, z drugo podprite zadek in ga nežno dvignite. Držite ga trdno, a nežno. Kunca nikoli ne grabite za zadek ali ušesa.

  Družabnost kuncev
  Odrasli kunci naj živijo v ločenih kletkah, saj se dva samca ali dve samici pogosto prepirata, medtem ko se par lahko razmnožuje. Če kunce sterilizirate oziroma kastrirate, imate lahko kunce različnih spolov tudi skupaj. Sterilizacija in kastracija zmanjšata agresivno vedenje med kuncema istega spola. Kunec se lahko odlično razume z vašo mačko ali psom, vendar naj se spoznavajo počasi in pod vašim nadzorom. Če imate samo enega kunca, bo potreboval veliko vaše pozornosti.
  Kunci so zelo čiste živali in se veliko čistijo, podobno kot mačke. Kljub temu pa bo vaš ljubljence užival v dnevnem krtačenju. Za nekatere pasme kuncev pa je redno negovanje nujno, npr. za dolgodlake angora kunce.

  Navajanje na stranišče
  Kunci so bitja navad in se hitro naučijo uporabljati stranišče. To njihovi teritoralni naravi pomeni označevanje vedno na istem mestu. Kastrirani in sterilizirani kunci se prej naučijo uporabljati stranišče, saj nimajo potrebe označevati svojega ozemlja na različnih mestih. Za stranišče izberite tudi nastil, ki za kunca ne bo škodljiv ali strupen, če ga gloda ali pogoltne. Idealen je nastil, ki absorbira vlago in se ne sprime v kepice in tako ne zapre prebavil, če ga kunec slučajno poje. Priporočamo briketiran nastil, ki je vpojen, nestrupen in se ne praši ter tako ne draži oči in kože. Na plast briketiranega nastila lahko položite še seno, ki bo kunca privabilo v stranišče.
  Uporabo časopisnega papirja odsvetujemo, saj tiskarska barva na papirju vsebuje svinec in lahko povzroči prebavne motnje pri vašem ljubljencu.

  Igranje
  Kunci se zelo radi igrajo, zato jim lahko ponudite različne igračke, s katerimi se bodo kratkočasili v svoji kletki. Igrače kunca zaposlijo, hkrati pa poskrbijo za gibanje oziroma za telesno aktivnost in pomagajo obrabljati zobe.

  Včasih so bili priljubljeni tudi tulci iz lepenke, kartonaste škatle ali razrezan papir, vendar pa zaradi lepil in tiskarskega črnila ti predmeti niso primerni, saj lahko pri hišnih kuncih povzročajo prebavne motnje in zastrupitve. [/b]

  ZDRAVJE

  Kunci so sicer dokaj zdrave živali in večina njihovih zdravstvenih težav je povezanih z nepravilno prehrano ali nego. Pravilna in uravnotežena prehrana poskrbi, da je kunec krepak in zdrav. Poleg prehrane poskrbite, da kunec ni na prepihu in da ni izpostavljen nenadnim spremembam v temperaturi. Z rednim čiščenjem kletke, stranišča, posodic in napajalnika preprečujete razmnoževanje bakterij, ki bi sicer lahko povzročile bolezen.

  Poleg zdrave hrane in ustrezne higiene bivališča pa kunec potrebuje tudi veliko gibanja, da ohranja svojo telesno kondicijo. Vsak dan ljubljencu omogočite vsaj nekaj ur prostega tekanja po stanovanju.

  Kunci imajo največkrat težave z zobmi. Ti namreč nimajo korenin in stalno rastejo, zato se morajo tudi stalno obrabljati. S pravilno prehrano kuncu omogočate obrabo zob in zadovoljevanje potrebe po žvečenju in glodanju. Seno, trava, lesene palčke in mineralni kamen so za obrabo zob najbolj primerni. Kljub vsem tem pripomočkom pa se včasih lahko zgodi, da kuncu spodnji zobje prerastejo zgornje, ali pa ima žival druge napake v zobovju. V tem primeru vam bo pomagal veterinar, ki bo po temeljitem pregledu ugotovil vzrok težav z zobmi in tudi ustrezno ukrepal.
  avatar
  EucH
  Sinička
  Sinička

  Female Starost : 21
  Kraj : Ljubljana
  Število prispevkov : 618

  Re: Kunec

  Objavlja by EucH on Sre Apr 29 2009, 21:33

  Men so kunci zelo luškani ljubezen ljubezen ljubezen Še posebej če imajo ušeske navzdol ljubezen ljubezen
  avatar
  EucH
  Sinička
  Sinička

  Female Starost : 21
  Kraj : Ljubljana
  Število prispevkov : 618

  Re: Kunec

  Objavlja by EucH on Sre Apr 29 2009, 23:37

  Mogoče jutr roll zdele moram it spat :)

  teya
  Pes
  Pes

  Female Starost : 20
  Število prispevkov : 3000

  Re: Kunec

  Objavlja by teya on Sob Avg 22 2009, 20:15

  Kunci niso glodalci zato jih ne bi smeli pisati pod glodalce....samo ni druge teme....moralo bi biti "male živali" ali kaj podobnega :)
  avatar
  Katk.
  Admin
  Admin

  Female Starost : 22
  Kraj : Okolica Ljubljane
  Število prispevkov : 4642

  Re: Kunec

  Objavlja by Katk. on Ned Avg 23 2009, 17:05

  Ojej, kok sem jst blond sramežljiv sramežljiv sramežljiv
  Sem jih dala med sesalce sramežljiv
  avatar
  BlackStar
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Female Starost : 18
  Kraj : Jezero
  Število prispevkov : 332

  Kunec

  Objavlja by BlackStar on Pon Sep 14 2009, 21:07

  @EucH je napisal/a:Men so kunci zelo luškani ljubezen ljubezen ljubezen Še posebej če imajo ušeske navzdol ljubezen ljubezen


  Jaz mam pa enega sivega kunca z ušeski navzol.
  Pa je ful luškan. ljubezen <3
  avatar
  Anja
  Admin
  Admin

  Female Kraj : Ljubljana
  Število prispevkov : 8369

  Re: Kunec

  Objavlja by Anja on Tor Sep 15 2009, 08:58

  iii dej kakšno fotkico tvojga kunca nalepi Waaaau Waaaau ljubezen
  avatar
  BlackStar
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Female Starost : 18
  Kraj : Jezero
  Število prispevkov : 332

  Kunec.

  Objavlja by BlackStar on Tor Sep 15 2009, 15:53

  Bom jutr ali pa danes zvečer prlepla slikico k je sama ne znam pa mi bo mami pol pomagala zdele je pa v službi. sramežljiv sramežljiv sramežljiv
  avatar
  špela.*
  Sinička
  Sinička

  Število prispevkov : 845

  Re: Kunec

  Objavlja by špela.* on Tor Sep 15 2009, 18:16

  Mi imamo v šoli kunca in je črno-bele barve in je fuuč velik pa ima tud ušeska dol in je fuul lušn ljubezen
  *Maya* nalepi potem slikico tvojega kunca nasmejan

  teya
  Pes
  Pes

  Female Starost : 20
  Število prispevkov : 3000

  Re: Kunec

  Objavlja by teya on Tor Sep 15 2009, 18:33

  moja sošolka ma ful kuncev doma :) ....samo mislim da jih majo za jest :( pa dve ki sta eno leto starejši od mene imata tudi kunce doma....ena ima samo enega, druga pa jih ma dosti)
  avatar
  BlackStar
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Female Starost : 18
  Kraj : Jezero
  Število prispevkov : 332

  Kunci

  Objavlja by BlackStar on Tor Sep 15 2009, 18:46

  @špela.* je napisal/a:Mi imamo v šoli kunca in je črno-bele barve in je fuuč velik pa ima tud ušeska dol in je fuul lušn ljubezen
  *Maya* nalepi potem slikico tvojega kunca nasmejan

  Bom prlepla k bo mami pršla iz službe!!!
  avatar
  BlackStar
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Female Starost : 18
  Kraj : Jezero
  Število prispevkov : 332

  Kunec.

  Objavlja by BlackStar on Tor Sep 15 2009, 21:18

  @špela.* je napisal/a:Mi imamo v šoli kunca in je črno-bele barve in je fuuč velik pa ima tud ušeska dol in je fuul lušn ljubezen
  *Maya* nalepi potem slikico tvojega kunca nasmejan
  Evo slikica:
  http://img21.imageshack.us/i/img0012ni.jpg/
  avatar
  dog_lover*
  Pes
  Pes

  Število prispevkov : 1953

  Re: Kunec

  Objavlja by dog_lover* on Tor Sep 15 2009, 21:22

  Kok je luštkan ljubezen
  avatar
  špela.*
  Sinička
  Sinička

  Število prispevkov : 845

  Re: Kunec

  Objavlja by špela.* on Tor Sep 15 2009, 21:35

  Cotek ljubezen kiss
  avatar
  Vida
  Pes
  Pes

  Female Starost : 22
  Kraj : Škofja Loka
  Število prispevkov : 1931

  Re: Kunec

  Objavlja by Vida on Tor Sep 15 2009, 21:43

  nailepši!!! ljubezen
  avatar
  BlackStar
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Female Starost : 18
  Kraj : Jezero
  Število prispevkov : 332

  Objavlja by BlackStar on Tor Sep 15 2009, 22:01

  Hvala! :)
  A ima kera od vas tud kakšnega kunca?
  avatar
  Anja
  Admin
  Admin

  Female Kraj : Ljubljana
  Število prispevkov : 8369

  Re: Kunec

  Objavlja by Anja on Tor Sep 15 2009, 22:02

  Jst :)
  Siv je in ima gor ušesa :)
  avatar
  BlackStar
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Female Starost : 18
  Kraj : Jezero
  Število prispevkov : 332

  Kunci.

  Objavlja by BlackStar on Tor Sep 15 2009, 22:07

  A lahko prlepš slikco? :)
  avatar
  Anja
  Admin
  Admin

  Female Kraj : Ljubljana
  Število prispevkov : 8369

  Re: Kunec

  Objavlja by Anja on Tor Sep 15 2009, 22:08

  Bom ga poslikala,pa nalepim nasmejan
  avatar
  BlackStar
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Female Starost : 18
  Kraj : Jezero
  Število prispevkov : 332

  Re: Kunec

  Objavlja by BlackStar on Čet Sep 17 2009, 16:44

  Hvala. nasmejan
  avatar
  Princess^^
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Male Starost : 20
  Kraj : Pri Zorotu in Rexu
  Število prispevkov : 138

  Re: Kunec

  Objavlja by Princess^^ on Tor Sep 22 2009, 19:11

  Jst mam kunca Zoro mu je ime.
  avatar
  Anja.
  Sinička
  Sinička

  Female Starost : 21
  Kraj : Ljubljana
  Število prispevkov : 799

  Re: Kunec

  Objavlja by Anja. on Tor Sep 22 2009, 19:51

  @Anja je napisal/a:Jst
  Siv je in ima gor ušesa

  Anja! Ti imaš zajčka!!
  Slike, slike, slike!
  avatar
  Tisa
  Pes
  Pes

  Female Starost : 31
  Kraj : Ljubljana
  Število prispevkov : 2119

  Re: Kunec

  Objavlja by Tisa on Tor Sep 22 2009, 19:54

  Jaz sem imela tudi kunca. Ko je umru je bil star skoraj 9let. :)


  _______________________
  www.anansi-loa.com

  PitaPata - Personal picturePitaPata Dog tickers
  PitaPata - Personal picturePitaPata Horse tickers
  avatar
  Princess^^
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Male Starost : 20
  Kraj : Pri Zorotu in Rexu
  Število prispevkov : 138

  Re: Kunec

  Objavlja by Princess^^ on Tor Sep 22 2009, 20:11

  To je pa kr douga doba ponovad živijo 8 let
  avatar
  Tisa
  Pes
  Pes

  Female Starost : 31
  Kraj : Ljubljana
  Število prispevkov : 2119

  Re: Kunec

  Objavlja by Tisa on Tor Sep 22 2009, 20:34

  @Princess^^ je napisal/a:To je pa kr douga doba ponovad živijo 8 let
  Ja dolgo je živel. Pa še dalj bi če ga mebi mi ponesreč poškodovali. sramežljiv sramežljiv


  _______________________
  www.anansi-loa.com

  PitaPata - Personal picturePitaPata Dog tickers
  PitaPata - Personal picturePitaPata Horse tickers

  Sponsored content

  Re: Kunec

  Objavlja by Sponsored content


   Danes je Ned Jul 22 2018, 15:46