Svet živali

Kdo je z nami

Trenutno forum pregleduje 3 uporabnikov :: 0 registriranih, 0 skritih in 3 gostov :: 2 Bots

Noben


[ View the whole list ]


Največ obiskovalcev na forumu je bilo: 136, dne Čet Avg 03 2017, 04:52

Latest topics

» Nemški kratkodlaki ptičar iz psarne "Kralj" lova
Sre Avg 16 2017, 14:08 by ...Ira <3...

» Ameriški akita
Sob Jul 16 2016, 14:42 by bella*

» Bradati Škotski Ovčar [Bearded Collie]
Tor Jun 14 2016, 21:24 by Ginsy

» Leglo Angleških koker španjelov
Čet Jun 09 2016, 11:04 by ...Ira <3...

» Kužki iščejo dom
Sob Apr 09 2016, 18:15 by Niki_zajček

» Vprašanja
Čet Mar 10 2016, 15:32 by Kmet že nekaj let

» Valižanski ovčar, Corgi
Ned Mar 06 2016, 11:04 by Zveplanova

» Nemški ovčar leglo
Ned Feb 28 2016, 23:35 by Niann

» BASENJI leglo 2015/16
Ned Feb 28 2016, 19:48 by Tisa

Naši prijatelji  Grška kornjača

  Share
  avatar
  EucH
  Sinička
  Sinička

  Female Starost : 22
  Kraj : Ljubljana
  Število prispevkov : 618

  Grška kornjača

  Objavlja by EucH on Sre Apr 29 2009, 21:31

  Grška kornjača (Testudo hermanni)


  Tip živali: kopenska želva
  Izvor: J Evropa
  Habitat: travniki z grmičevjem, obronki gozdov in peščene sipine
  Velikost: 15-20 cm
  Življenska doba: lahko 70 do 100 let
  Prehrana: rastlinojed; trava, regrat, travniška zelišča, radič, endivija, detelja, listi trte in jagodnjaka, sveža in posušena zelišča, seno, cvetovi in sadje v manjših količinah. Ne pozabite na vitaminsko mineralni dodatek in posodo s pitno vodo.
  Tip terarija: ležeč suh terarij s plitko posodico za vodo in kvalitetno osvetlitvijo
  Dnevna temperatura: 24 - 26°C z vročo točko 35°C
  Nočna temperatura: 18 - 24°C
  Ogrevanje: z grelno žarnico in po potrebi grelna plošča
  Zračna vlaga: zagotovimo plitko posodico z vodo v katero lahko zleze cela žival. Voda ne sme biti globja od 1/3 višine oklepa. Posodica mora zagotavljati varen izhod živali.
  Podlaga: fina mivka pomešana z ilavnato zemljo v razmerju 1:1, kateri lahko dodamo nekaj produ (dovolj veliki kamenčki, da jih žival ne more pogoltniti!)
  Osvetlitev: potrebuje UVA in UVB
  Dekoracija: kamenje, korenine in skrivališča.
  Opis vrste

  Grška kornjača je najpogostejša kopenska želva v naših domovih in je manjše do srednje rasti. Izvira iz južne Evrope. Mlajše živali, včasih pa tudi odrasle, imajo oklep s črnim in rumenim vzrocem, z leti pa lahko postanejo bolj blede in sivkaste, slamnate ali rumenkaste barve. Spodnji del oklepa ima dva črna pasova, ki potekata vzdolž sredine plastrona.Glava je olivno zelene do rumenkaste barve, s posameznimi temnimi lisami. Nekateri predstavniki vrste imajo na licih rumen madež. Samci imajo večji rep, ki ima na koncu špico oziroma trn. Oklep grške kornjače je na bazi repa predeljen, nekateri predstavniki pa te predelitve nimajo in so zato še bolj podobni sorodni vrsti, mavrski kornjači (Testudo graeca). Grška kornjača zraste do 20 cm. Živi lahko tudi 70-100 let! Znanstveniki razlagajo, da je vzrok za tako dolgo življenjsko dobo učinkovita izraba energije. Želve živijo počasno in ležerno življenje ter so odvisne od zunanje temperature. Ko se temperatura spusti (ponoči, slabo vreme), se nivo aktivnosti želve močno zniža, skoraj na ničlo. Tako lahko želve živijo približno 5-krat dlje kot primerljivo velik sesalec.

  Življenjski prostor

  Grška kornjača v naravi živi po vsej južni evropi: zahodna podvrsta naseljuje južno Španijo, južno Francijo, Balearske otoke, Korziko, Sardinijo in srednjo Italijo (Toskana), vzhodna podvrsta pa živi na Hrvaškem, v Makedoniji, Romuniji, Bolgariji, Albaniji in Grčiji.

  Življenje v divjini

  Zgodaj zjutraj želve zapustijo svoja nočna skrivališča, ki so običajno plitvine, zaraščene z grmovjem in se sončijo ter grejejo. Nato po mediteranskih pašnikih iščejo hrano. Z vohom določijo, katere rastline so primerne za hrano (v ujetništvu jedo regrat, deteljo, zeleno solato, liste, cvetlice, sadje, stročnice).Okoli poldneva je sonce premočno celo za želve, zato se vrnejo nazaj v svoja skrivališča. Kopenske želve imajo odličen občutek za smer in se brez težav vrnejo v svoj dom. Raziskave kažejo, da imajo tudi odličen občutek za čas, magnetna polja Zemlje in mejnike. Pozno popoldne ponovno zapustijo svoja skrivališča in se hranijo.

  Življenje v ujetništvu
  ZUNAJ
  Če želite grško kornjačo imeti zunaj, ji postavite ogrado, ki bo na zelo sončnem predelu, vendar zagotovite tudi senco. V ogrado ji postavite hiško, ki ji nudi zavetje. Hiška naj bo vodoodporna, s premično streho za enostaven dostop in vhodom za želvo. Podlaga v ogradi naj bo peščena zemlja, da lahko želva koplje in tako uravnava svojo telesno temperaturo. Življenjski vzorec želve je v ujetništvu enak kot v naravi. Zjutraj zapusti hiško, se pogreje na soncu in nato začne jesti. Ponudite ji različno hrano. Popoldne ponovno pride iz svojega skrivališča in si privošči drugi obrok. Kopensko želvo imate lahko na prostem od aprila do sredine oktobra. Hiška za želvo mora biti dovolj velika, lesena in brez tal, da lahko ževa koplje po zemlji. V hiško lahko namestimo čist nastilj, kot je slama in suho listje. Za hladnejše dni naj bo na voljo tudi varno nameščena grelna lučka.

  V HIŠI
  Mlade želve imate lahko tudi v terariju. zelo pomembna je izbira primerne terarijske podlage. Tla v terariju naj bodo pokrita s približno 5 - 10 cm podlage, ki naj jo predstavlja mešanica fine mivke, kot je Exoterra desert sand in ilovnate zemlje v enakih delih. Iz estetskih razlogov lahko dodamo nekaj kamenja. Izogibajte se prašnati podlagi in akvarijskemu pesku, ki lahko ob zaužitju povzroči blokado prebavnega trakta. Pazite na primerno vlago v zraku, saj preveč vlage pogosto povzroča težave z dihali. Vročo točko s temepraturo okoli 35°C zagotovite z grelno žarnico ustrezne jakosti. Ta naj bo prižgana le podnevi, ponoči pa naj bo izklopljena. Omogočiti morate tudi ultravijolično svetlobo z ustrezno UV žarnico, kot je fluorescentna žarnica Repti Glo 5.0. V poletnih mesecih omogočite želvi redno izpostavljenost sončni svetlobi. Zelo pomembno je, da ima želva možnost sama regulirati telesno temperaturo. To omogočite z različnimi temperaturnimi območji od 18-33°C. Želva sama izbere temperaturno območje, ki ji ustreza.

  Prehrana
  Grška kornjača je strog rastlinojed in njena prehrana sestoji v glavnem iz rastlin njenega naravnega mediteranskega okolja. V ujetništvu so na njenem jedilniku regrat, radič, endivija, detelja, vodna kreša, trava, listi trte in jagodnjaka trpotec ter številna druga zelišča. Včasih je celo seno. V trgovini lahko kupite tudi pripravljeno briketirano hrano za kopenske želve Exoterra Premium Tortoise Adult in Tetrafauna Tortoise. Poleg briketirane hrane pa lahko izbirate tudi med široko paleto posušenih zelišč JR Farm, ki zagotavljajo potrebno vlaknino v prehrani kopenskih želv. Sadje in paradižnik lahko povzročata drisko, zato se ju izogibamo. Zeleno solato grška kornjača z veseljem pohrusta, vendar je zaradi nizke hranilne vrednosti ne dajemo v velikih količinah. Vsebnost beljakovin v hrani mora biti nizka in v nobenem primeru ne smemo želve hraniti z živalskimi beljakovinami kot so meso, polži, črvi, hrana za vodne želve ali celo mačja ali pasja hrana. Prevelik delež beljakovin v prehrani povzroča težave z gibanjem in odpoved ledvic. Hrani je potrebno redno dodajati vitamine in kalcij, ki je nujno potreben za pravilen razvoj oklepa. Najbolj primerna je mešanica različnih kalcijevih soli kot je kalcijev laktat in kalcijev karbonat, brez fosforja. Fosfor preprečuje vsrkanje kalcija in visoka vsebnost fosforja v hrani lahko povzroči nepravilen razvoj (»piramidast oklep«), čeprav kalcij vsak dan dodajamo v hrano. Dober vir kalcija predstavlja tudi nastrgana sipina kost, ki naj jo ima žival redno na razpolago.

  Hibernacija
  V naravi se želve zakopljejo v nočna skrivališča, kjer preživijo relativno mile mediteranske zime. Med tem časom se srčni utrip upočasni, dihanje se zniža. Želve v ujetništvu lahko odnesete v klet in jo položite v škatlo, odporno proti glodalcem in jo prekrijete z listjem. Temperatura naj bo okoli 5°C. Če nimate druge možnosti, lahko škatlo shranite tudi v hladilniku, ki je v vsakodnevni uporabi, da je pretok zraka zadosten. Med hibernacijo je izjemno pomembno, da tempetarura okolja ne pade pod 0°C. Popolnoma odrasle grške želve lahko hibernirajo neprekinjeno 4-5 mesecev.
  Želve hibernirajte le, če so v odlični telesni kondiciji in imate za to primerne pogoje. V nasprotnem primeru se hibernaciji izognite, saj lahko želve v ujetništvu normalno živijo tudi brez nje.

  Viri: http://www.zootic.si/index.php?option=com_content&task=view&id=425&Itemid=438
  Slike: http://images.google.si/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/Testudo_marginata3.jpg&imgrefurl=http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Testudo_marginata3.jpg&usg=__576lgnoJVRcwlB-Z7WMaIzEbuOY=&h=821&w=1091&sz=138&hl=sl&start=15&sig2=a5bi4LzEK6ze55ro7gnXOA&um=1&tbnid=xXb0pA91PYQCIM:&tbnh=113&tbnw=150&prev=/images%3Fq%3DTestudo%2Bmarginata%26hl%3Dsl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla🇸🇱official%26sa%3DN%26um%3D1&ei=X5z4SdjBGM-JsAb36aXXAg
  http://images.google.si/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/54/Testudo_marginata5.jpg/242px-Testudo_marginata5.jpg&imgrefurl=http://en.wikipedia.org/wiki/Marginated_Tortoise&usg=__-Py3pcVZJP5ehpxMKhPh5f9gpNc=&h=245&w=242&sz=25&hl=sl&start=35&sig2=yrJPHMJhKxCD3xXJkaSqmg&um=1&tbnid=2QkbFnwty6F0kM:&tbnh=110&tbnw=109&prev=/images%3Fq%3DTestudo%2Bmarginata%26ndsp%3D20%26hl%3Dsl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla🇸🇱official%26sa%3DN%26start%3D20%26um%3D1&ei=mZz4Sf6lNMmRsAbElbjWAg
  avatar
  Valentina
  Mačka
  Mačka

  Female Starost : 22
  Kraj : Radenci
  Število prispevkov : 890

  Re: Grška kornjača

  Objavlja by Valentina on Sre Jun 03 2009, 15:56

  Tole pa mi koristi! jezik
  avatar
  Katk.
  Admin
  Admin

  Female Starost : 22
  Kraj : Okolica Ljubljane
  Število prispevkov : 4642

  Re: Grška kornjača

  Objavlja by Katk. on Sre Jun 03 2009, 18:36

  Kako to misliš? sramežljiv sramežljiv
  avatar
  Valentina
  Mačka
  Mačka

  Female Starost : 22
  Kraj : Radenci
  Število prispevkov : 890

  Re: Grška kornjača

  Objavlja by Valentina on Sre Jun 03 2009, 18:46

  @Katk. je napisal/a:Kako to misliš? sramežljiv sramežljiv

  V petek mam referat o želvah pri biologiji.
  avatar
  Katk.
  Admin
  Admin

  Female Starost : 22
  Kraj : Okolica Ljubljane
  Število prispevkov : 4642

  Re: Grška kornjača

  Objavlja by Katk. on Sre Jun 03 2009, 19:06

  @Valentina je napisal/a:
  @Katk. je napisal/a:Kako to misliš? sramežljiv sramežljiv

  V petek mam referat o želvah pri biologiji.
  smeeh smeeh Hvala. Pa se opravičujm za of topic ><.
  avatar
  Anja
  Admin
  Admin

  Female Kraj : Ljubljana
  Število prispevkov : 8369

  Re: Grška kornjača

  Objavlja by Anja on Sre Jun 03 2009, 19:21

  Mi imamo doma 3 predstavnike tele vrste vesel
  avatar
  Valentina
  Mačka
  Mačka

  Female Starost : 22
  Kraj : Radenci
  Število prispevkov : 890

  Re: Grška kornjača

  Objavlja by Valentina on Sre Jun 03 2009, 19:56

  Jaz sem enkrat imela to.

  Sva z atijem šla k babici pa jaz nekaj ob cesti vidim pa rečem:"Ati želva je ob cesti".PA reče ne ziher je bil jež. smeeh Pa sem ga prepričevala se obrneva in res je bila želva pa sva jo vzela. Waaaau
  avatar
  Katk.
  Admin
  Admin

  Female Starost : 22
  Kraj : Okolica Ljubljane
  Število prispevkov : 4642

  Re: Grška kornjača

  Objavlja by Katk. on Sre Jun 03 2009, 20:09

  @Valentina je napisal/a:Jaz sem enkrat imela to.

  Sva z atijem šla k babici pa jaz nekaj ob cesti vidim pa rečem:"Ati želva je ob cesti".PA reče ne ziher je bil jež. smeeh Pa sem ga prepričevala se obrneva in res je bila želva pa sva jo vzela. Waaaau
  iiin, kaj se je zgodilo pol z njo? žvižgač
  avatar
  Valentina
  Mačka
  Mačka

  Female Starost : 22
  Kraj : Radenci
  Število prispevkov : 890

  Re: Grška kornjača

  Objavlja by Valentina on Sre Jun 03 2009, 20:24

  @Katk. je napisal/a:
  @Valentina je napisal/a:Jaz sem enkrat imela to.

  Sva z atijem šla k babici pa jaz nekaj ob cesti vidim pa rečem:"Ati želva je ob cesti".PA reče ne ziher je bil jež. smeeh Pa sem ga prepričevala se obrneva in res je bila želva pa sva jo vzela. Waaaau
  iiin, kaj se je zgodilo pol z njo? žvižgač

  Pač nismo meli pravega prostora za njo oz. terarija pa zunaj je bila čez dan pa je ven ušla k enemu bloku.Tam so vidli da ima oklep počen (nevem od česa,smo vedli) pa so veterinara poklicali in zdaj pri nekom je.Boljše da je pri tistem! :)
  avatar
  Katk.
  Admin
  Admin

  Female Starost : 22
  Kraj : Okolica Ljubljane
  Število prispevkov : 4642

  Re: Grška kornjača

  Objavlja by Katk. on Sre Jun 10 2009, 18:39

  Evo nekaj fotk Evinih želvic, sicer s slik ne vem, ali je Janko, al je Metka, bo Eva to bolj vedla žvižgač


  Še en posnetek:
  avatar
  Anja
  Admin
  Admin

  Female Kraj : Ljubljana
  Število prispevkov : 8369

  Re: Grška kornjača

  Objavlja by Anja on Čet Jun 11 2009, 07:01

  iii čisto naši ankici podobno Waaaau Waaaau Waaaau ljubezen
  avatar
  Katk.
  Admin
  Admin

  Female Starost : 22
  Kraj : Okolica Ljubljane
  Število prispevkov : 4642

  Re: Grška kornjača

  Objavlja by Katk. on Pon Jun 15 2009, 17:25

  Eva pravi, da je to Metka (samička). žvižgač
  avatar
  emcHiii.
  Sinička
  Sinička

  Female Starost : 22
  Kraj : Okolica Ljubljane
  Število prispevkov : 746

  Re: Grška kornjača

  Objavlja by emcHiii. on Pon Jun 29 2009, 18:31

  Lušna je, men so te želve ful lepe vesel

  srčica
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Število prispevkov : 4

  Re: Grška kornjača

  Objavlja by srčica on Pet Feb 19 2010, 20:41

  avatar
  anna <3
  Mačka
  Mačka

  Female Starost : 19
  Število prispevkov : 1200

  Re: Grška kornjača

  Objavlja by anna <3 on Pon Jun 27 2011, 16:53

  Doma imam 60 želvic testudo hermanni!
  Moja mama obožuje želve zato jih doma tudi gojimo!!!
  Imamo 20 odraslih (od 5 do 30 let)
  30 srednje velikosti (od 2 do 4 let)
  In pa 10 mladičkov (od 1 do 2 leti )

  Imamo pa tudi 3 afriške želvice wink nasmejan
  avatar
  talupu
  Sinička
  Sinička

  Female Kraj : Ljubljana
  Število prispevkov : 828

  Re: Grška kornjača

  Objavlja by talupu on Pon Jun 27 2011, 17:03

  Kje pa jih imate? nasmejan
  Na vrtu al doma? :)
  avatar
  anna <3
  Mačka
  Mačka

  Female Starost : 19
  Število prispevkov : 1200

  Re: Grška kornjača

  Objavlja by anna <3 on Pon Jun 27 2011, 17:04

  Na vrtu!! nasmejan
  avatar
  Ani
  Pes
  Pes

  Število prispevkov : 2044

  Re: Grška kornjača

  Objavlja by Ani on Pon Jun 27 2011, 19:00

  Afriške so jače nasmejan.

  Anna se spomneš tisto poletje, ko smo jih "pasle" na travi?! To moremo nujno ponovit žvižgač.
  avatar
  anna <3
  Mačka
  Mačka

  Female Starost : 19
  Število prispevkov : 1200

  Re: Grška kornjača

  Objavlja by anna <3 on Tor Jun 28 2011, 15:40

  Ja valda zdej je mama posadila deteljo in jih nesem past tam in pol pride Bili(moj maček) jih povoha in zbega!!! jezik

  Al pa ko vidi vodne želve in Bili(maček)hoče pit se je en dan ena soncla in uno jo pogleda od dalec pride blize pa se blize in ze da bo pil se vodna želva samo premakne Bili (maček)se naježi in zbeži!! smeeh

  avatar
  anzejaz
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Število prispevkov : 1

  Re: Grška kornjača

  Objavlja by anzejaz on Tor Avg 16 2011, 01:02

  ohh, pozdravljeni, že cele dneve in noči iščem po vseh oglasih ča mi kdo proda ali podari želvo, doma imam samčka in samičko ter letos sta se začela zaloo kluvati, nekdo na nekem drugem forumu mi je priporočal, da kupim, posvojim 1 samičko grške želve,..in jaz sedaj iščemm samičko če mi jo kdo podari ali proda po ceni do 20€ bi bil zelo vesel, čene bom jih moral ločiti(mojega samčka in samičko)res vas prosim, če mi jo kdo proda ali podari

  lep pozdrav Anže
  avatar
  anna <3
  Mačka
  Mačka

  Female Starost : 19
  Število prispevkov : 1200

  Re: Grška kornjača

  Objavlja by anna <3 on Sob Okt 01 2011, 07:40

  Ej mi prodajamo želve od najmanjših do naj večjih če te zanima mi piši na ZS pa bom dala še slikce...

  Enkrat je bil oglas tudi na bolhi od naših želvic
  Bdw imamo pa 80 plus 3 afriške želve wink
  avatar
  Ani
  Pes
  Pes

  Število prispevkov : 2044

  Re: Grška kornjača

  Objavlja by Ani on Ned Okt 02 2011, 11:43

  Sam samo za 20 EUR neve, če boš kje dobu. wink
  avatar
  Animal_Lover
  Mačka
  Mačka

  Female Starost : 18
  Kraj : Ljubljana
  Število prispevkov : 1359

  Re: Grška kornjača

  Objavlja by Animal_Lover on Sob Nov 05 2011, 16:40

  Oooo...Jaz si to želvico tako želim!!! Waaaau
  avatar
  anna <3
  Mačka
  Mačka

  Female Starost : 19
  Število prispevkov : 1200

  Re: Grška kornjača

  Objavlja by anna <3 on Sob Nov 05 2011, 22:50

  Ammm...Ja želve so od 40~120€. wink
  avatar
  ajsa.tb
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Female Kraj : Ilirska Bistrica
  Število prispevkov : 68

  Re: Grška kornjača

  Objavlja by ajsa.tb on Sob Dec 10 2011, 21:17

  Jaz imam 2želvi (bratca in sestrico). Zanje sem plačala (za vsako) 60evrov. Pa so zdrave s potrdilom in in brez kakih dednih okvar.

  Sponsored content

  Re: Grška kornjača

  Objavlja by Sponsored content


   Danes je Sre Nov 14 2018, 01:19