Svet živali

Kdo je z nami

Trenutno forum pregleduje 6 uporabnikov :: 0 registriranih, 0 skritih in 6 gostov :: 2 Bots

Noben


[ View the whole list ]


Največ obiskovalcev na forumu je bilo: 136, dne Čet Avg 03 2017, 04:52

Latest topics

» Nemški kratkodlaki ptičar iz psarne "Kralj" lova
Tibetanski španjel EmptySre Avg 16 2017, 14:08 by ...Ira <3...

» Ameriški akita
Tibetanski španjel EmptySob Jul 16 2016, 14:42 by bella*

» Bradati Škotski Ovčar [Bearded Collie]
Tibetanski španjel EmptyTor Jun 14 2016, 21:24 by Ginsy

» Leglo Angleških koker španjelov
Tibetanski španjel EmptyČet Jun 09 2016, 11:04 by ...Ira <3...

» Kužki iščejo dom
Tibetanski španjel EmptySob Apr 09 2016, 18:15 by Niki_zajček

» Vprašanja
Tibetanski španjel EmptyČet Mar 10 2016, 15:32 by Kmet že nekaj let

» Valižanski ovčar, Corgi
Tibetanski španjel EmptyNed Mar 06 2016, 11:04 by Zveplanova

» Nemški ovčar leglo
Tibetanski španjel EmptyNed Feb 28 2016, 23:35 by Niann

» BASENJI leglo 2015/16
Tibetanski španjel EmptyNed Feb 28 2016, 19:48 by Tisa

Naši prijatelji


Tibetanski španjel Zet-unname

Tibetanski španjel Abw-planetTibetanski španjel Planet-banner-180-2


  Tibetanski španjel

  Katk.
  Katk.
  Admin
  Admin

  Female Starost : 22
  Kraj : Okolica Ljubljane
  Število prispevkov : 4642

  Tibetanski španjel Empty Tibetanski španjel

  Objavlja by Katk. on Tor Apr 28 2009, 15:25

  Tibetanski španjel

  Tibetanski španjel AVZhrLA

  SPLOŠNO:
  24.06.1987 je bila priznana v IX. FCI skupini
  med tibetanskimi pasmami (oddelek 6), s številko 231.
  Njihova idealna teža se giblje med 4,1 in 6,8 kg.
  Plečna višina se mora gibati tam nekje okoli 25cm.
  Kot se spodobi za nedelovno pasmo ne potrebujejo delovnega izpita, vendarje predvsem za vzrejni pregled pomemben pregled oči.
  Živeti s tibetancem:
  tosy2Predstavniki te pasme so veliko več, kot ‘le psi’. So plod neverjetne preteklosti in karakteristike. Tisti, ki se odločajo za tibetanskega španjela se morajo zavedati kako enakovredna bitja smo si. Kljub različnim sposobnostim in oblikam imamo skupne korenine. Ker so izredno iznajdljivi, inteligentni in zavzeti si zapomnijo vsako še tako nepomembno podrobnost. Navežejo se na celotno družino, toda vseeno lahko opazimo razliko njegovega obnašanja do izključno enega člana, do
  katerega se vede še posebej podrejeno in ubogljivo. So zelo samozavestni, zato moramo to upoštevati v vzgoji mladička. Tako nežno in čustveno, kot vas potolaži vaš tibetanček, ne potolaži nihče. Že dotik njihove mehke glavice je neverjetno sproščujoč in umirjen. S svojim gibanjem in mimiko povedo vse kar želijo. Radi opazujejo okolico iz višje ležečih predmetov, zato ta pasma ni za vas, če se bojite za svoje pohištvo. Njihovo kožuh odlikuje vrhnja dolga, svilnata dlaka ter gosta podlakna, ki kljubuje vsem zunanjim razmeram. Zanimive so tudi njihove zajčje šapice, zaradi katerih imajo razvito tudi posebno spretnost v teku. Ampak pozor! Tibetanski španjel je družinski kuža in vsekakor ni pes, ki bi živel na prostem. Tibetančki so odvisni od bližine svoje družine, zato bi bilo vsako življenje na prostem za njih nepredstavljiv čustveni udarec, ki ga osebno vsekakor enačim z mučenjem. Na splošno pa naravnost obožujejo sprehode v naravi, prosto tekanje po neskončnih planjavah, s snegom ali travo pod sabo.

  Tibetanski španjel AVZhwKS

  KARAKTER:
  Kljub njihovi navidezni samostojnosti so tibetanski španjeli neverjetni ljubitelji človeške bližine, ljubezni in topline. Vso nežnost, ki jim jo damo, nam vrnejo dvakratno. So čuječi do svoje družine in to pokažejo z kratkim bevskom, ko se prikaže tujec. Takoj za tem pa pokažejo svojo pravo naravo in prišleka izljubijo. Nikoli ne lajajo brez razloga, ko pa zalajajo je to redkost. Njihov značaj je mešanica obilice nežnosti in razumevanja, ne manjka jim samozavesti, pa tudi potrpežljivost je njihova zlata lastnost. Kljub njihovi prizadevnosti, da bi se včasih obnašali malce gospodovalno pa se v njih, kot pravijo že stare legende, skriva tretjino opice, muce in psa. Navihanost in igrivost opice, opreznost in gibljivost muce, ter vztrajnost in ljubeznivost psa. Kljub inteligenci in visoki stopnji razuma, pa se moraš potruditi, da boš v očeh svojega tibby-ja zmagovalec. So izredno učljivi psi, hitro si zapomnijo kaj jih skušaš naučiti, toda ne marajo prepogostega ponavljanja. Toda tukaj ne pozabimo, pohvala iz srca je vredna več kot kup priboljškov v roki. V skupinah z več tibetanskimi španjeli je zanimiva lastnost, da so alfa živali samice. Večina slednjih celo dvigne nogo pri uriniranju.

  Tibetanski španjel Gx1MnhHS

  ZDRAVJE:
  Tibetanski španjeli na splošno veljajo za zdravo pasmo, toda tu se pojavijo tudi malenkosti, ki so lahko kar precej nadležne. Prvi del njihovega telesa, kjer lahko nastane problem so njihove oči. Kljub temu, da niso izbuljene, so v povprečju kar velike, za razmeroma majhno glavo. Solzenje ni tosy3izključeno, saj je to najpogostejša bolezen, ki se ne prenaša dedno. Naslednje so alergije, ki so po malem povezane tudi s solzenjem, toda le-te niso značilne za tibetanske španjele. Simptomi so podobni človeškim, največji pokazatelj, da ima naš kuža alergijo pa je srbenje in posledica…praskanje. Seveda so tukaj tudi različne displazije, ki pa se pojavijo izredno redko. Večinoma so tudi plod starosti, ali nepravilne vzreje. Toda, kot je opazno bolezni ni veliko, zato ni čudno, da se veterani ločijo od mladih psov le po nekaterih sivih kocinah. Ampak na obrobju je spet nova težava…Tibetanski španjeli so strastni jedci, zato so v veliko primerih nagnjeni k debelosti. Bodimo pozorni na zdravo prehrano naših tibetančkov, poleg tega pa moramo poskrbeti tudi za njihovo linijo, ki naj ostane v mejah normale. Večina lastnikov se zlomi ob pogledu na njihove proseče oči, spretno lažejo in kažejo vse znake psov, ki niso jedli že celo večnost. Če bomo dovolili, da nas bodo ti pogledi premamili, bomo dobili zaključek; razvajenega, preobilnega kužka, ki si bo dovolil včasih celo zlesti na mizo in poskusiti ostanke kosila..

  Njihova življenjska doba neredko kdaj preseže 16 let in še več, zato moramo dobro premisliti o tem, ali smo pripravljeni skrbeti za drugo živo bitje tako dolgo. Saj veste, ljudje odrastejo in se osamosvojijo, psi pa za vedno ostanejo skriti otroci, ki so celotno življenje odvisni od nas in naše ljubezni do njih.

  Obvezni testi za vzrejo:
  Za vzrejni pregled je obvezen pregled oči, drugi testi za tibetanske španjele niso obvezni. Pri vzrejnemu pregledu je izredno pomemben tudi značaj in vedenje, v katerem ne smejo kazati nervoze. Njegov temperament mora biti pozoren, inteligenten ter samostojen. Predvsem so pomembne tudi oči, ki morajo biti srednje velike, poudarjene in temno rjave barve. Napake se štejejo v prevelikih očeh, mačje oblikovanih šapah, počasna, nezbrana hoja, napačen pigment smrčka, agresivnost…Vzrejna komisija ima majhne razlike v Ameriki, Angliji,…

  Tibetanski španjel Pq11zevi

  LASTNIK:
  Navkljub temu, da so tibetanski španjeli majhna in nežna, lahko učljiva pasma vsekakor niso psi za vsakogar. Še enkrat tosy4poudarjam, da kljub navidezni krhkosti in majhnosti to niso igrače, ampak živa bitja. Veliko srce v majhnem telesu…Ampak nekateri so vseeno presenečeni nad tem, da jim lahko to malo bitje hitro zraste čez glavo. Še bolj, kot pri vseh ostalih pasmah je tukaj pomembna socializacija pri zgodnji starosti. Zanimiva je tudi ogromna razlika pri vsakem posamezniku. Nekateri so dobri celo v agillity-ju, drugi pri poslušnosti, tretji so izjemno nadarjeni in svoj talent pokažejo v vseh disciplinah spet drugi pa se obnesejo zgolj kot družinski člani in vse te sposobnosti moramo spoštovati. Pozorni moramo biti tudi na njihovo izbirčnost in ponekod tudi znake lenobe. Tibetanski španjeli morajo jesti kvalitetno in zdravo hrano, to drži za vse sestavine. Brikete, zelenjavo, sadje… Lenoba stopi na drugo mesto, ker je bistvo, da njihovo obnašanje ne kaže znakov lenobnosti, temveč preobilico samostojnosti ali gospodovalnosti. Tukaj jih večina izkorišča njihovo zvitost in inteligenco. Vsak lastnik mora biti odločen, zaupljiv, potrpežljiv, samostojen in predvsem - prepričan v svojega kužka. Pomembno je, da jih vzgajamo z ljubeznijo ne s prisilo ali še huje - fizično kaznijo. Tibetanski španjeli si zapomnijo si vsako podrobnost, željni so ljubezni in vsekakor je njihovo življenje nočna mora, če jih bomo večno le karali in jih kaznovali. Oni so tisti, ki potrebujejo vaše življenje in vi morate biti tisti, ki boste potrebovali njihovega. To je tisto zlato pravilo in če se ga bomo le držali, lahko ustvarimo pravo malo medsebojno ljubezen in skrito odvisnost. Vaš odnos z svojim kužkom se pokaže, ko nista v bližini. Če takrat pogrešate svojega tibetančka in si želite njegove nežne bližine ste si ustvarili resnično prijateljstvo. Imeti tibetanskega španjela, ne pomeni otrokova enodnevna želja, ali razmišljanje o psu, s katerim boste preživeli 15 minut na dan. Njemu posvetite večino prostega časa, ki ga imate, to je mera, ki je upoštevana v jeziku tibetanskih španjelov. Sama opažam vedno več teh skritih lastnosti in razmišljam, kako dragoceno je življenje. Če že morajo psi tako kratko živeti, naj živijo pravo življenje, življenje, ki je resnično dragoceno. Ko se pozno zvečer moja psička tako nežno in ljubeznivo privije k meni vidim pravo bistvo tega časa, živeti, imeti rad in umreti. Največje darilo za tibetanskega španjela je edina prava vrednota, ki mu jo damo…Vedno znova ponavljam, to je ljubezen, ljubezen in samo ljubezen.

  In povzetek? Ti psi so neverjetni družabniki. Resnično, vsak ima svojo barvo, svojo različico značaja, svoje muhe, svoje sposobnosti, ampak njihova srca bijejo kot eno samo. Navihanost izražajo na neverjetne načine. Kdor je enkrat živel s tibetanskimi španjeli, bo ljubezen do njih negoval in večal do smrti. Bili so, prišli so, odšli so. To je tisto, kar jih veže z nami.

  VIR:http://www.pesjanar.si/index.php/2006/85
  Sasheq..Buli.^^
  Sasheq..Buli.^^
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Število prispevkov : 29

  Tibetanski španjel Empty Re: Tibetanski španjel

  Objavlja by Sasheq..Buli.^^ on Tor Jun 09 2009, 20:10

  Moj Buli je isti kokr un na 3. sliki (črno-rjav).. sam kokr js vem je pekinezer.. :) vsaj tko so uni rekl kokr smo ga kupli pr njih..
  sj pekinezer pa tibetanski španjel sta si full podobna..
  Katk.
  Katk.
  Admin
  Admin

  Female Starost : 22
  Kraj : Okolica Ljubljane
  Število prispevkov : 4642

  Tibetanski španjel Empty Re: Tibetanski španjel

  Objavlja by Katk. on Tor Jun 09 2009, 22:08

  Hm, oba imata tko potlačen nosek (:
  Sasheq..Buli.^^
  Sasheq..Buli.^^
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Število prispevkov : 29

  Tibetanski španjel Empty Re: Tibetanski španjel

  Objavlja by Sasheq..Buli.^^ on Sre Jun 10 2009, 18:22

  js sm to zadnič prvič slišala ko sem na sprehodu srečala eno žensko s psom in je bil zloo podoben našemu Buliju pa sem jo prašala če je tut pekinezer pa je rekla da je tibetanski španjel po sm pa doma na netu pogledala slike od te pasme pa sm vidla da sta si tibetanski španjel pa pekinezer res full podobne pasme..
  Woody
  Woody
  Mačka
  Mačka

  Female Starost : 22
  Kraj : ljubljana
  Število prispevkov : 1580

  Tibetanski španjel Empty Re: Tibetanski španjel

  Objavlja by Woody on Ned Jun 21 2009, 15:32

  OOOO.. Kaj so lepi. kiss ljubezen
  Špela
  Špela
  Mačka
  Mačka

  Female Starost : 23
  Kraj : Ljubljana
  Število prispevkov : 1084

  Tibetanski španjel Empty Re: Tibetanski španjel

  Objavlja by Špela on Ned Jun 21 2009, 17:43

  Lušni so ljubezen ljubezen
  larčyka
  larčyka
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Število prispevkov : 341

  Tibetanski španjel Empty Re: Tibetanski španjel

  Objavlja by larčyka on Ned Jun 21 2009, 19:10

  Res so ful lepi. ljubezen ljubezen ljubezen
  aramatbaja
  aramatbaja
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Female Starost : 26
  Kraj : Ptuj
  Število prispevkov : 7

  Tibetanski španjel Empty Re: Tibetanski španjel

  Objavlja by aramatbaja on Pon Apr 19 2010, 22:32

  ooo, na prvi slikci pa je mamica naše Baje (Moetica Allo Allo - Lola)
  V bistvu sta si Tibetanski španjel in Pekinezer zelo različna, seveda rodovniška.

  Pa še primerjava:
  Tibetanski španjel:
  Tibetanski španjel IMGP1461%20copyhttp://www.tibetan-spaniel.net/Images/index-novice/IMGP1461%20copy.jpg

  Pekinčan:
  Tibetanski španjel Comoxrjhttp://www.littletownpekingese.com/comoxrj.jpg
  camelot
  camelot
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Število prispevkov : 1

  Tibetanski španjel Empty tibetanski španjel rodovniški prodamo

  Objavlja by camelot on Ned Nov 28 2010, 20:19

  Prodamo 8 tednov starega tibetanskega španjelčka, sobolje barve, cepljenega in razglistenega.

  mati: Kabita Dgbaba iz psarne Kabita
  oče: JCh Slo Camelot Honzikova cesta (mladinski prvak Slovenije)

  Informacije:
  GSM 040 20 11 88
  e mail: kolar123@siol.net
  Slike si lahko ogledate na: http://www.bolha.com/zivali-psi-pasemski/tibetanski-spanjel-sobolje-barvestar-8-tednov-prodam-oglas1272726422
  Ani
  Ani
  Pes
  Pes

  Število prispevkov : 2044

  Tibetanski španjel Empty Re: Tibetanski španjel

  Objavlja by Ani on Pet Mar 11 2011, 20:56

  A je primeren za mojo prijateljico ta pes...? :
  - živi v stanovanju in ga nebi mogla imet zunaj
  - ima že nege psa samo živi nanjihovi njivi zmeden
  - ima pač psa samo nemoremo rečt da ima izkušnje
  - bi imela psa pač za ga imet ne preveč za ga učit (samo osnove)
  - SOSEDI TEŽIJO ČE PES LAJA! (zato imajo tudi unega drugega psa na njivi)
  Njen dan:
  - ob 8smih gre v šolo
  - ob 2h pride domov...

  Hvala, pomagajte mi in priporočajte (zelo rada bi da se mi tudi ti Valentina oglasiš..Ker imaš iskušnje... Seveda ste pa tudi ostali dobrodošli happy)
  Lissa
  Lissa
  Pikapolonica
  Pikapolonica

  Female Starost : 23
  Kraj : Ljubljana
  Število prispevkov : 6

  Tibetanski španjel Empty Re: Tibetanski španjel

  Objavlja by Lissa on Pon Mar 14 2011, 20:46

  Hm... Tibetanski španjel je vsekakor pes, ki ga nemoreš imeti zaprtega zunaj v pesjaku.
  Če je pes vzgojen ne laja kar za brezveze. Vsak nevzgojen pes je lahko izredno nadležen in noben ni dolžen cel dal poslušati zavijanje sosedovega cucka. Zato si psa ne omisliš, ker bi ga pač imel. Če se odločiš za psa, moraš ob tem pomisliti, da je to odgovornost. Pes pač ni igrača in ga nemoraš dati stran ko se ga naveličaš. Če kupuješ psa se je treba zavedati da je to odločitev za naslednjih 10, 15 ali celo več let. Ves ta čas bomo za tega psa odgovorni. Od nas, skrbnikov je odvisno kakšen bo ta pes postal. Če se s psom ne ukvarjaš in mu ne poiščeš zaposlitve si zaposlitev poišče sam. In to ne vedno takšno kakršna je nam všeč. Potem pa ratajo psi problematični, ker nimajo zaposlitve, nimajo dovolj gibanja, nihče se ne ukvarja z njimi. Kakšen pa naj potem pes bo? Sam od sebe se že ne bo izšolal. Če tvoja prijateljica že zdaj ve, da se s psom ne misli ukvarjat in bi ga imela samo "pač za met" ji predlagaj da si kupi pliškota. Ker bodo s psom sami problemi.
  Tibetanski španjel je luštna pasma, ampak čisto vsak pes lahko rata problematičen, če se z njim ne ukvarjaš.
  Ani
  Ani
  Pes
  Pes

  Število prispevkov : 2044

  Tibetanski španjel Empty Re: Tibetanski španjel

  Objavlja by Ani on Sre Mar 16 2011, 16:42

  Hvala happy
  emy
  emy
  Sinička
  Sinička

  Female Kraj : Ljubljana
  Število prispevkov : 428

  Tibetanski španjel Empty Re: Tibetanski španjel

  Objavlja by emy on Čet Maj 17 2012, 19:47

  Meni so zelo všeč te psi. Super luštkani so pa tudi značaj majo dosti vredu.

  Sponsored content

  Tibetanski španjel Empty Re: Tibetanski španjel

  Objavlja by Sponsored content


   Danes je Ned Apr 21 2019, 03:54