by Hana* Sob Maj 05 2012, 19:08
emma je napisal/a:No sem brala malo to temo od začetka, pa glede napadalnosti...
Menda je tako, da jim okoli 5 leta neka kost začne pritiskati na možgane.. zato se jim enostavno zmeša... nevem če to popolnoma drži, tako sem prebrala že na večih straneh, v večih katalogih... Seveda pa jaz nič ne vem o tej pasmi drugače
samo tako za INFO, glede napadalnosti
To je lari fari. Agresivnost in napadalnost se pojavlja pri nepravilno vzgojenih ali nesocializiranih psih in je tudi posledica njihovih korenin. Vzrejeni so bili za čuvaje.
Smo imeli pa tudi mi sosedo dobermanko. Njen lastnik je bil lastnik neke gostilne in jo je zaradi pomanjkanja časa že kot mladičko moral imeti s sabo na delu, kjer je stregel. Zato je psička naravnost oboževala ljudi in otroke, zaradi nje je bil tudi dovoljen vstop v gostilno. Kasneje so jo predali v tujo last al nevem kako je že bilo in se preselili poleg dedkovega bloka v neko hišo. Vsako jutro so jo spustili in ljudje so zelo negodovali nad spuščeno dobermanom, ne glede na to, da je bil zelo vzgojen in šolan ter pod stalnim nadzorom. Sicer je res, da že če vidiš pasmo se zaradi govoric o njej ustrašiš. Uglavem neko jutro sem peljala Čopija na sprehod in se je zaletela proti nama ter se začela igrat z njim. Od takrat sta bila skoraj stalno skupaj, vsako jutro naju je čakala pri ograji, da naju bo spet videla. Z lastnikom sta tudi hodila na sprehode mimo naše šole in so se ful jezili, čeprav se je psica le hotela igrati z otroki. Ampak po mojem ne bi noben starš, ki se na pse ne spozna pretirano dovolil otroku blizu ogromnega, zastrašujočega psa, ki ima tako slavno zgodovino. Ko je psica imela 6 let pa je staknila kožnega raka ter poginila in Čopija je to skoraj pokopalo.
Kakorkoli lani so kupili še enega dobermana/ko, ki pa ga/jo Čopi ne mara preveč, saj ni tako nežen kot je bila Tayra in mu je že večrat krepko pohodil tačke.
Sre Avg 16 2017, 14:08 by ...Ira <3...
» Ameriški akita
Sob Jul 16 2016, 14:42 by bella*
» Bradati Škotski Ovčar [Bearded Collie]
Tor Jun 14 2016, 21:24 by Ginsy
» Leglo Angleških koker španjelov
Čet Jun 09 2016, 11:04 by ...Ira <3...
» Kužki iščejo dom
Sob Apr 09 2016, 18:15 by Niki_zajček
» Vprašanja
Čet Mar 10 2016, 15:32 by Kmet že nekaj let
» Valižanski ovčar, Corgi