Svet živali

Join the forum, it's quick and easy

Svet živali

Svet živali

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Najlepši del našega sveta.

Kdo je z nami

Trenutno forum pregleduje 42 uporabnikov :: 0 registriranih, 0 skritih in 42 gostov :: 2 Bots

Noben

[ View the whole list ]

Največ obiskovalcev na forumu je bilo: 295, dne Sre Okt 30 2024, 22:11

Latest topics

» Nemški kratkodlaki ptičar iz psarne "Kralj" lova
Kunci - ali je težko skrbeti zanje? EmptySre Avg 16 2017, 14:08 by ...Ira <3...

» Ameriški akita
Kunci - ali je težko skrbeti zanje? EmptySob Jul 16 2016, 14:42 by bella*

» Bradati Škotski Ovčar [Bearded Collie]
Kunci - ali je težko skrbeti zanje? EmptyTor Jun 14 2016, 21:24 by Ginsy

» Leglo Angleških koker španjelov
Kunci - ali je težko skrbeti zanje? EmptyČet Jun 09 2016, 11:04 by ...Ira <3...

» Kužki iščejo dom
Kunci - ali je težko skrbeti zanje? EmptySob Apr 09 2016, 18:15 by Niki_zajček

» Vprašanja
Kunci - ali je težko skrbeti zanje? EmptyČet Mar 10 2016, 15:32 by Kmet že nekaj let

» Valižanski ovčar, Corgi
Kunci - ali je težko skrbeti zanje? EmptyNed Mar 06 2016, 11:04 by Zveplanova

» Nemški ovčar leglo
Kunci - ali je težko skrbeti zanje? EmptyNed Feb 28 2016, 23:35 by Niann

» BASENJI leglo 2015/16
Kunci - ali je težko skrbeti zanje? EmptyNed Feb 28 2016, 19:48 by Tisa

5 posters

Kunci - ali je težko skrbeti zanje?

savannah
    savannah
    Pikapolonica
    Pikapolonica

Female Starost : 27
    Število prispevkov : 140

Kunci - ali je težko skrbeti zanje? Empty Kunci - ali je težko skrbeti zanje?

Objavlja by savannah Čet Okt 13 2011, 22:16

No jaz pa premišlujem, da bi kupila kunca, pač hišnega in imam nekaj vprašanj:
    1. Kako dolgo lahko hišnega kunca pustiš v kletki?
    2. Ali je za kunce težko skrbeti?( opiši )
    3. Kakšne bolezni imajo ali so pogoste, smrtno nevarne?
    4. Ali kunci res pojejo svoje blato?
    5. Ali kunci hitro umažejo kletko, so umazani zaudarjajo?
    6. Ali so stroški veliki, kolikšni?

To je nekaj vprašanj izmet mnogih, ki jih bom mogoče še objavila. Prosim za iskrene odgovore in prijaznost(saj ne vem dosti o kuncih) .Se opravičujem zaradi morebitnih napak ali pač česarkoli drugega. HVALA :)

Nazadnje urejal/a savannah Pet Okt 14 2011, 22:13; skupaj popravljeno 1 krat
    Lin
    Lin
    Mačka
    Mačka

Female Starost : 26
    Kraj : Kranj
    Število prispevkov : 1092

Kunci - ali je težko skrbeti zanje? Empty Re: Kunci - ali je težko skrbeti zanje?

Objavlja by Lin Čet Okt 13 2011, 23:32

1. Čim več je zunaj, tem bolje je. Jaz jo imam spuščeno takrat, kadar je eden zraven nje, da je pod nadzorom, da česa ne uniči (je že kable grizla, še posebej rada grize obleke zmeden ).
    2. Jah rabiš redno wc pucat, ga cartat, kremplje strižt (moji noro hitro rastejo), pa take stvari.
    3. Uh, za bolezni pa res nevem ... Moja je imela zaenkrat samo težave z drisko. nasmejan
    4. Ja, res je. to je čist naravno, ker baje so to ''posebni'' kakci, k vsebujejo neke vitamine, zato nej bi jih pojedli.
    5. Vonja nimajo (edino pač wc če se ga redno ne puca, znajo bit težave glede vonja), drugače celotno kletko pucam 1x tedensko, wc pa kokr je.
    6. Za Pegi dam na mesec tam nekje pet evrov (hrana, priboljški, igrače). Pa za veterinarja za krempeljčke (čeprav mi ponavadi ne računa).
    Upam, da sem ti kaj pomagala :)
    bordercolliefan
    bordercolliefan
    Mačka
    Mačka

Female Starost : 28
    Kraj : Domžale
    Število prispevkov : 1599

Kunci - ali je težko skrbeti zanje? Empty Re: Kunci - ali je težko skrbeti zanje?

Objavlja by bordercolliefan Pet Okt 14 2011, 11:10

Moj je tak hiperaktivec,da je dlje kot čez noč in ko me ni doma težko v kletki.Ima pa zunaj ogrado na travi,in potem tam šiba.Po stanovanju je pa cel dan spuščen.Gre pa z mano tudi na sprehode na povodcu(malo čudno za kunca,ampak njemu je ful všeč jezik ).

Glede bolezni:
    Če bo zunaj pazi,da v bližini ni muh,ker so njihove ličinke lahko za kunca smrtno nevarne.
    Svetujem ti,da kunca ne kupiš v trgovini, ampak pri rejcu,ker lahko vidiš starše.Pri kuncih je možna dedna okvara na zobeh(zobje nepravilno rastejo in mu jih morajo potem pri vetu krajšati,ker si jih sam ne more obrabljati.Če mu jih ne krajšaš,začnejo gledati iz ust kot okli,kunec ne more jesti in pogine).
    Pazi tudi,da ne leži,hodi po trdi podlagi,ker lahko na nogah dobi žulje(v najslabšem primeru lahko zaradi tega tudi šepa).

Pa glede pasme premisli.Maš pritlikave,ki imajo največ 1.3 kg,srednje in tiste orjaške,ki imajo lahko celo 8 kg :)

savannah
    savannah
    Pikapolonica
    Pikapolonica

Objavlja by savannah Pet Okt 14 2011, 18:59

Hvala, obema.
    savannah
    savannah
    Pikapolonica
    Pikapolonica

Objavlja by savannah Pet Okt 14 2011, 19:10

Lin je napisal/a:1. Čim več je zunaj, tem bolje je. Jaz jo imam spuščeno takrat, kadar je eden zraven nje, da je pod nadzorom, da česa ne uniči (je že kable grizla, še posebej rada grize obleke zmeden ).
    2. Jah rabiš redno wc pucat, ga cartat, kremplje strižt (moji noro hitro rastejo), pa take stvari.
    3. Uh, za bolezni pa res nevem ... Moja je imela zaenkrat samo težave z drisko. nasmejan
    4. Ja, res je. to je čist naravno, ker baje so to ''posebni'' kakci, k vsebujejo neke vitamine, zato nej bi jih pojedli.
    5. Vonja nimajo (edino pač wc če se ga redno ne puca, znajo bit težave glede vonja), drugače celotno kletko pucam 1x tedensko, wc pa kokr je.
    6. Za Pegi dam na mesec tam nekje pet evrov (hrana, priboljški, igrače). Pa za veterinarja za krempeljčke (čeprav mi ponavadi ne računa).
    Upam, da sem ti kaj pomagala :)

Hvala, zanima me pa še, če mi lahko prosim poveš kako pogosto ga moraš peljati k veterinarju, da mu ostriže krempeljčke, kako dolgo pa že imaš Pegi in koliko je stara? happy
    Lin
    Lin
    Mačka
    Mačka

Objavlja by Lin Pet Okt 14 2011, 21:06

Krempleljčke ji včasih z mami postriževa sami, ponavadi pa jo raje k veterinarju peljeva. Tam nekje po 1 mesecu ima že kar dolge :) Stara je 3 leta.
    Če te pa še kaj zanima, pa vprašaj. happy
    savannah
    savannah
    Pikapolonica
    Pikapolonica

Objavlja by savannah Pet Okt 14 2011, 22:10

Lin je napisal/a:Krempleljčke ji včasih z mami postriževa sami, ponavadi pa jo raje k veterinarju peljeva. Tam nekje po 1 mesecu ima že kar dolge :) Stara je 3 leta.
    Če te pa še kaj zanima, pa vprašaj. happy
    HVALA ŠE ENKRAT :)
    Zvezdica123456
    Zvezdica123456
    Pikapolonica
    Pikapolonica

Število prispevkov : 39

Objavlja by Zvezdica123456 Sob Nov 12 2011, 14:24

Živjo!
    Konec decembra dobim pritlikavega kunca in imam nekaj vprašanj za vas ki ste iz tem že izkušeni (hočem da se bo zajček počutil OK in da bo zdrav).
    ~Ali mu posodico in napajalnik čistite vsak dan, in s čim? Ali je kaj prav posebnega za čiščenje tega?
    ~Kako mu čistite kletko (postopek).?
    ~Katero 'firmo' hrane, sena itd. priporočate za zajčka oz. katero uporabljate??
    ~Katere hišice za zajčka mislite da so boljše: lesene ali plastične?
    ~ Kateri spol je bolj miren in predvidljiv?
    ~Nameravamo mu narediti ogrado zunaj hiše (imamo zeeeeelo velik vrt in travnik--> doma smo na podeželju)pa me zanima če obstajajo kakršnekoli rastline ki bi lahko škodovale kuncu?
    ~Ali je trava za kunca bolša tista nabrana ali tista ki jo kupimo v trgovini in jo posadimo?
    ~Kako zajca lepo privajati na nov dom? Kako ste se ukvarjali z njim vi?
    Vem da je veliko uprašanj ampak res hočem da moj kunček maksimalno uživa v novem domu :) +Imate kako idejo za ime ? :)
    Hvala ! :)
    Eva.
    Eva.
    Tiger
    Tiger

Kraj : Drulovka, Kranj
    Število prispevkov : 4292

Objavlja by Eva. Sob Nov 12 2011, 14:49

Okej mogoče nisem glih najbolši vir ampak bom povedala kako jst mislm:

~ usak dan jst samo sperem z vodo (posodico za vodo, za hrano recimo da vsak 3 dan) recimo da 1× na teden al pa mogoče 1× na teden pa pou pa pač z cetom.

~ Zdej odvisno usak ta drug dan mu samo WC spucam (ker itak gre samo tja na wc) in pač uzamem njegov wc, dam use ven, umijem z vodo, dam notri brikete in mu dam nazaj not. Ko pa celo kletko pucam pa najprej dam njega ven, potem uzamem ven wc, hiško, posodice in odmaknem pokrov. Pol spet spucam wc, uzamem ven karton, ki ga ma na tleh, umijem kletko dam nov karton notri pol dam not wc, hiško, posodice (umite in na nov z hrano in vodo) mu v hiško dam seno, mal v kletko seno, pokrijem s pokrovom in to je to. wink

~ No glede tega pa nimam pojma, ker je Nace zelooo zbirčen in probavam različno hrano pa zaenkrat v treh letih še nism nič našla kar bi mu blo vsaj polovica ušeč oz. bi pojedu...

~ Plastične so lažje za čistit, na lesenih pa si lahko zajček tud brusi zobe. wink Če bi rajši, da maš ti manj dela daj plastično, če bi rada da zajček bol uživa bi pa jst na tvojem mestu dala leseno. (:

~ Samčki se mi zdi. (:

~ To pa nimam pojma, gledam jst samo za vsak slučaj, da dam zmerej samo na travo, regrat in deteljo. To ti bo kdo drug znau povedat. wink

~ Ne poznam nikogar, ki bi mel tisto, ki se jo posadi tako da ne bi glih vedla iz izkušenj samo kar sem prebrala, to si pa verjetno tud ti. wink

~ Nace že od začetka ni bil boječ, ker smo ga pihajal gledat in ga navajal na nas že skorej od rojstva (ko se jih lahko začne dotikat) in nas je bil nekak že navajen. (:

Vem da verjetno niso glih odgovori, ki si jih hotla, ampak upam, da bo usaj kej pomagal. (:
    Zvezdica123456
    Zvezdica123456
    Pikapolonica
    Pikapolonica

Objavlja by Zvezdica123456 Sob Nov 12 2011, 15:05

Živjo, Eva&Nala! Hvala za odgovore+ Pomagala si mi saj si zdaj vsaj malo predstavljam kako pa kaj :)+ Verjetno bom imela lesene hiške...Tudi će imam malo več dela, važno da zajček uživa :) Aia sem gledala na spletu in fulll Hvalijo frimo Bunny Nature in tudi meni je ušeč ker sm že imela enkrat za hrčka in ji je odgovarjal :) Hehe tale Nace more bit pa pravi navihanček :) Lp, Zvezdica
    Eva.
    Eva.
    Tiger
    Tiger

Kraj : Drulovka, Kranj
    Število prispevkov : 4292

Objavlja by Eva. Sob Nov 12 2011, 15:10

Ni za kaj. vesel

Oh ja Nace je tko močno zbirčen da sem že skorej obupala. jezik
    Mislim sej je, ampak 3/4 pusti in morm un stran vržt in mi je pol brez veze. (:

Ja Nace pa kr je ja. nasmejan
    Lin
    Lin
    Mačka
    Mačka

Objavlja by Lin Sob Nov 12 2011, 18:25

-Posodico ji spucam 1x na teden z navadnim milom, razen če jo že prej kaj nasvija. Napajalnik pa 1x na mesec v pralnem stroju.

-Najprej ji wc spraznim, pelete dam ven, ga pomijem. Posesam prah iz
    kletke in jo malo zdrgnem z milom. Pa obrišem, posušim. Poj v kletko
    naštimam wc, vanj pelete, hiško iz kartona z mokro cunjo pobrišem, dam
    not. Naštimam ji seno. V hiško pa dam trakce papirja. To ma ful rada. Kunci - ali je težko skrbeti zanje? 864322

-Seno jaz uzemam iz travnika. Emotion Beauty naj bi bila najboljša hrana za kunce v Sloveniji. Kunci - ali je težko skrbeti zanje? 75980

-Mislim,da so boljše lesene. Ker je poleti v lesenih manj vroče kot v plastičnih, čeprav se pa težje pucajo.

-Bolj miren spol predvidevam da so samčki.

-Za rastline pa res nevem...

-Za travo tut ne vem...

-Ta prvi dan jo na miru pusti. poj jo pa mal začni božat, vlačit po rokah,
    pač postopoma privajat nase. Uglavnem ukvarjaj se z njo Kunci - ali je težko skrbeti zanje? 75980

Če te pa še kaj zanima, pa kar vprašaj. Kunci - ali je težko skrbeti zanje? 864322
    Zvezdica123456
    Zvezdica123456
    Pikapolonica
    Pikapolonica

Objavlja by Zvezdica123456 Sob Nov 12 2011, 18:59

Hvala :)

Sponsored content

Objavlja by Sponsored content

Danes je Sob Nov 23 2024, 05:00