Anja, pa veš da se tudi to zgodi
Kot je rekla Evva, je vsak mladič zase in težko najdeš dva, ki bi si bila v vsem podobna. Tako je lahko v istem leglu kuža, ki lahko samo spi in kuža, ki bi ves čas norel in nič spal. Take razlike so, pa čeprav se je poskušalo z vsakim delati na enak način.
Imela sem to priložnost, da sem 2 tedna preživela s 6imi mladički od zgodnjega jutra do poznega večera. Pa je imel vsak svoj karakter. 3je so bili res živčki, od tega je ena nežno iskala še pozornost človeka, kadar ni mogla, se je spravljala nad sestrice, drugi je bil malce bolj zase in se je sam zaposlil z igračkami, a čisto vedno pokazal pripravljenost do igre, prav tako je bil do drugih nekonflikten, tretja je bila prav tečna s svojimi zobki in ti je lahko visela prav z vsakega dela telesa. Če gledamo inteligenco pri teh treh, je bila ena 100% pri vsaki stvari brez razmisleka, druga je bila 50/50 (najprej priletela z navdušenostjo, se ustavila in premislila a je varno a ni in a bi a ne bi), tretji pa je resda prišel pogledat, a se je potem vrnil in nadaljeval s tistim, kar je počel prej. Od drugih treh je bila ena srakica, ki se je ves čas drla, druga je bila dominantna do ostalih mladičev, a ne toliko zainteresirana za ljudi in je zelo veliko prespala ter ni rinila v nove stvari, tretja je sicer bila za igro, vendar jo je vedno kaj zmotilo.
Če bi izbirala po obarvanosti (ok, pri meni ni bilo različnih barv, so bili pa različni vzorci), bi vzela to zadnjo. Po dveh tednih pa sem spoznala, kakšno super psičko bi zaradi tega prepustila drugim ljudem. Roo je bila edina, ki je vztrajala pri meni do konca vsakega dneva, edina, ki se ni zmenila za obiske drugih, ko sem bila jaz zraven, edina, ki se je odzivala na moj žvižg. Pa bi jo po obarvanosti zadnjo izbrala, ker je bila najbolj temna, z neprekinjenim vzorcem, kar mi sploh ni bilo všeč. No, pa lahko rečem, da ima zdaj najbolj posrečen izraz na obrazu in razstavno gledano tudi najlepši od mladičkov.
Je pa en dan absolutno premalo, da bi bil zmožen presoditi karakterje. Vsak mladič ima tako dobre kot slabe dneve, zato če sam nimaš te priložnosti, ti beseda vzreditelja lahko res zelo veliko pomaga.
Tako, da jaz vsem bodočim lastnikom (sploh tistim, ki imate v naprej določene načrte kaj boste počeli z novim psom - pa ne razstavne) priporočam, da ne gledate barv. Prav tako presodite na koliko energije ste pripravljeni. Jaz vem, da nikakor ne bi mogla zdržat s psičko, ki je bila največji živc, pa čeprav je tak mladič morda v agilitaških krogih najbolj zaželjen.
Sre Avg 16 2017, 14:08 by ...Ira <3...
» Ameriški akita
Sob Jul 16 2016, 14:42 by bella*
» Bradati Škotski Ovčar [Bearded Collie]
Tor Jun 14 2016, 21:24 by Ginsy
» Leglo Angleških koker španjelov
Čet Jun 09 2016, 11:04 by ...Ira <3...
» Kužki iščejo dom
Sob Apr 09 2016, 18:15 by Niki_zajček
» Vprašanja
Čet Mar 10 2016, 15:32 by Kmet že nekaj let
» Valižanski ovčar, Corgi