by Hana* Pon Sep 10 2012, 19:43
Colliny je napisal/a: airedalka rebeka10 je napisal/a:Kaj to je delavna za vse šole
Ker nam ničesar ne piše v publikacijah, piše za druge datume, tako da upam da mi nimamo.
Če ne podpirate tega ''mučenja'' (nekaterih res, ampak na teh razstavah, na katerih sem bila nisem videla res hudih primerov, o katerih se tako govori), potem ne vem zakaj hodite in plačujete organizatorjem.
Jaz pa grem v JH in verjetno razstavljam, in to oboje airedalca, zato res ne morem pričakati!
ma kje sem napisala, da so razstave mučenje? Ja, za določene pasme, ki imajo pokjene lastnike, so res. ker taki psi so vkopani (predvsem dolgodlaki) v vsakodnevno česanje, niti normalno se ne morejo gibat, da se jim ja ne bi kaj zgodilo, če jim že dolga dlaka to ne omogoča.
Nekatere slabe fizične lastnosti so določene pasme pridobile izključno samo zaradi razstav, ker ne služijo svojemu prvotnemu namenu - recimo gobec pri buldogih, kupirani repi pri nelovskih pasmah, tri tone odvečne dlake, pomankanje nagona pri izrazito delavnih psih, pretirano spuščene hrbtenice pri NO-jih... in še in še bi se dalo naštevati.
Če je normalen lastnik, pa so lahko tudi za psa razstave prijetne in sse zaradi tega ne rabi zmanjševati kakovosti njegovega življenja.
Podpis. Oboje je pomembno in kako pes zgleda in kako opravlja delo za keterega je bil vzrejen (če gre za tako pasmo, ne ciljam na neke družne psičke). Razstave so pač lepotno tekmovanje in pes, ki dela mora biti tudi lep vsaj do neke mere-kako bo pa brez prave konstitucije pravilno opravljal svoje delo? Mislim, da je tukaj bolj ciljajo na ekstreme.
Nekateri so pač kakor zgoraj omenjeno zelo očitni in uničujejo pasmo.
Ampak je kdo pomislil na tiste, ki se ne vidijo na prvi pogled?
Npr. pri moji pasmi, kjer psom brijejo vratove-to se ne zdi nič narobe, ampak tak pes pač ne more delat, ker bi si med skakanjem v grmičevju poškodoval vrat!
Pri njih je npr. ključnica za srednjimi deli sprednjih nog, kar je tudi napaka in tak pes, ne bi mogel dobro prinašati. Brez pravega ugriza pes ne bi pravilno prijel plena in fazan/zajec bi ušel.
In tudi sodniki delajo pri tem napake, ker sledijo modnim muham in ne svoji vesti in niti ne standardu! Tega pa je na razstavah več kot dovolj pri vsaki pasmi.
OT drugače pa ne pridem ;$
Sre Avg 16 2017, 14:08 by ...Ira <3...
» Ameriški akita
Sob Jul 16 2016, 14:42 by bella*
» Bradati Škotski Ovčar [Bearded Collie]
Tor Jun 14 2016, 21:24 by Ginsy
» Leglo Angleških koker španjelov
Čet Jun 09 2016, 11:04 by ...Ira <3...
» Kužki iščejo dom
Sob Apr 09 2016, 18:15 by Niki_zajček
» Vprašanja
Čet Mar 10 2016, 15:32 by Kmet že nekaj let