Eni delavčki res zgledajo že prav čudno- npr. kar pri ene par delavčkov sem že opazila nepravilen hrbet- tko izbočen kot kakšna kamela.
In te čist razumem kaj si mislila s tem, da noben moderen avstralec ni enak kot je bil v preteklosti- se strinjam in nikoli nisem temu oporekala. Vsaka, prav vsaka pasma se je spreminjala skozi zgodovino. Tko pač je. Ampak prvim primerkom pasme so sigurno bolj podobni današnji delavčki (spet ne vsi, kot sva že rekli, ekstremi niso dobri) - že če logično pogledaš: za delo je bolj sposoben pes ki ima lahko konstitucijo in manj dlake. Toj to. logično. En razstavni pes ima lahko še tok nagona, želje po delu ampak tega dela ne bo mogel dobro fizično izvajati, ker fizično pač ni bil ustvarjen za to.
In ja, na začetku so bili prav VSI aussiji delavčki (po izgledu seveda ne taki kot danes!). Nihče me ne bo prepričal v nasprotno. Pasma je bila ustvarjena prav za to da dela, da pase ovce, da je čuvaj. In mislim da pastirjem ni bilo u interes met "debelega" razstavca. Pri pastirjih je bil pomemben nagon, način dela in pa tudi to, da so bili psi sposobni za delo- torej lažje konstitucije in manj dlake(to jim je bilo pomembno zato ker so kot taki uspešno izvajali delo za kar so bili ustvarjeni, niso pa se ozirali na izgled). Šele kasneje so prišle razstave in s tem potreba po tem, da avstralec samo lepo zgleda, sposobnost za delo pa je bila postranskega oz. že prav brez pomena. The end of story.
In jaz mam raj delavne tud zato, ker so vseeno bližje temu kar so včasih aussiji bili. Tisto, bolj pristno, naravno.
Sre Avg 16 2017, 14:08 by ...Ira <3...
» Ameriški akita
Sob Jul 16 2016, 14:42 by bella*
» Bradati Škotski Ovčar [Bearded Collie]
Tor Jun 14 2016, 21:24 by Ginsy
» Leglo Angleških koker španjelov
Čet Jun 09 2016, 11:04 by ...Ira <3...
» Kužki iščejo dom
Sob Apr 09 2016, 18:15 by Niki_zajček
» Vprašanja
Čet Mar 10 2016, 15:32 by Kmet že nekaj let
» Valižanski ovčar, Corgi