Kdo je z nami
Trenutno forum pregleduje 42 uporabnikov :: 0 registriranih, 0 skritih in 42 gostov :: 2 Bots
Noben
Največ obiskovalcev na forumu je bilo: 295, dne Sre Okt 30 2024, 22:11
Latest topics
+46
nejcka
5rca
emy
Hana*
Anja&Dona
Urška
yaya
zoe
rox.
Lin
Colliny
Anja
Nuša.
Evangelynne
Neja.
euč.17
Chilly2000
Alex
Oka
Eva.
Grin
love
meri&lera
afna2000
Katja.
Animal_Lover
Miška
katja100
Maja.
Polly
teya
Eva
Tjaša*
Ursha_Shiva
katiiii
Linka
Ani
*Lanchy*
Shelly
Nejaa
Deep
anna <3
bordercolliefan
Diana.
Ingrid*
The_Wanted
50 posters
Avstralski ovčar
katiiii- Mačka
- Starost : 28
Kraj : 100% Štajerka ;P
Število prispevkov : 879
- Post n°226
Re: Avstralski ovčar
Jaz bi pa ziher majo tu tak cca. 3 km vstran naši prjatli 6 ovc in me full matra da bi delala pašo
Colliny- Moderator
- Kraj : Maribor
Število prispevkov : 2106
- Post n°227
katiiii, kolko sem jaz nekje prebrala, morajo biti tudi ovce navajene psov, pašnje itd., tako da se to z kr vsako čredo ovc ne da delat.
Možno pa, da se motim.
Možno pa, da se motim.
Alex- Moderator
Kraj : Maribor
Število prispevkov : 1973
- Post n°228
Colliny je napisal/a:katiiii, kolko sem jaz nekje prebrala, morajo biti tudi ovce navajene psov, pašnje itd., tako da se to z kr vsako čredo ovc ne da delat.
Možno pa, da se motim.
Ne motiš se & to je res kaj si napisala, ker marsikatere ovce so lahko agresivne do psou!
Nemoreš z kr enimi ovcami delat kr nekak pašnjo!
Colliny- Moderator
- Post n°229
My source is right then ;DAlex je napisal/a:Colliny je napisal/a:katiiii, kolko sem jaz nekje prebrala, morajo biti tudi ovce navajene psov, pašnje itd., tako da se to z kr vsako čredo ovc ne da delat.
Možno pa, da se motim.
Ne motiš se & to je res kaj si napisala, ker marsikatere ovce so lahko agresivne do psou!
Nazadnje urejal/a Colliny Pon Jan 09 2012, 19:50; skupaj popravljeno 1 krat
Alex- Moderator
Kraj : Maribor
Število prispevkov : 1973
- Post n°230
Colliny je napisal/a:My source is right than ;DAlex je napisal/a:Colliny je napisal/a:katiiii, kolko sem jaz nekje prebrala, morajo biti tudi ovce navajene psov, pašnje itd., tako da se to z kr vsako čredo ovc ne da delat.
Možno pa, da se motim.
Of course. ;P
meri&lera- Pikapolonica
- Število prispevkov : 354
- Post n°231
Katiiii jaz sem že čisto pozabila da sva se midve kar precej menili o tem opa sicer pa veš, iz hodnika, opala, še mal je pokukala v kuhinjo in opsa, pardon, tudi v dnevno sobo.. No, kopalnico je tudi že ''obdelala'' potem pa je itak cela hiša zajeta v ''pasje območje'' Počasi se daleč pride
In tale pašnja tudi mene zanima. Kot sem že na pesjanarju napisala (ah, bom kar kopirala ) Tudi jaz bi rada enkrat videla, kako bi se Lera znašla v tem... Sicer pa, če mi rata, kdaj prepričam atija da pelje, saj mi vsak dan ponavlja, da bi morala Lera past ovčke. Prav, jih bo, ti samo pelji
In ja yaya, veš da boš lahko šla z nami
In tale pašnja tudi mene zanima. Kot sem že na pesjanarju napisala (ah, bom kar kopirala ) Tudi jaz bi rada enkrat videla, kako bi se Lera znašla v tem... Sicer pa, če mi rata, kdaj prepričam atija da pelje, saj mi vsak dan ponavlja, da bi morala Lera past ovčke. Prav, jih bo, ti samo pelji
katiiii- Mačka
Kraj : 100% Štajerka ;P
Število prispevkov : 879
- Post n°232
Ja saj o tem se še morem poučit o tem kako navadit ovce na pašnjo pol pa kako delat pašnjo,.... saj na svetu smo zato da se učimo ali pač
Colliny- Moderator
- Post n°233
Ja no, ampak verjetno če so od prijateljev se ti z njimi nekaj fejst ne boš mogla ravno ukvarjat, sploh pa glede na to, da nimaš izkušenj. Tudi ne vem, kje v SLO bi jih sploh lahko dobila. Že za pasjo pašnjo se je treba ogromno stvari naučit, kaj šele kako vzgojit ovce, če se nanje ne spoznaš.
Linka- Pikapolonica
- Število prispevkov : 22
- Post n°234
Malce smešno je, da posplošujete npr "v Nemčiji so slabe psarne". V vseh državah najdemo tako dobre kot slabe psarne
Mene osebno moti tudi "masovna vzreja", kjer imajo veliko psic, v pesjakih, in kar naprej legla...pa tudi take se dogajajo, da grejo mladiči, ki niso merle barve na drugi svet takoj po rojstvu, pa da grejo mladiči na drugi svet po dveh mesecih, če se takoj ne prodajo itd...žalostno.
Še ena pomembna stvar, če ne najpomembnejša in je sploh ne omenjate pri nabavi psa: ZDRAVJE !!! Pogovorite se z več vzreditelji, lastniki avstralcev, vprašajte čim več stvari in preberite čim več strani o tem!!! Saj si nihče ne želi imeti na koncu npr. slepega aussija, epileptičnega ali z D kolki! Meni osebno veliko pove o vzreditelju to, koliko pozornosti da na zdravje.
Mene osebno moti tudi "masovna vzreja", kjer imajo veliko psic, v pesjakih, in kar naprej legla...pa tudi take se dogajajo, da grejo mladiči, ki niso merle barve na drugi svet takoj po rojstvu, pa da grejo mladiči na drugi svet po dveh mesecih, če se takoj ne prodajo itd...žalostno.
Še ena pomembna stvar, če ne najpomembnejša in je sploh ne omenjate pri nabavi psa: ZDRAVJE !!! Pogovorite se z več vzreditelji, lastniki avstralcev, vprašajte čim več stvari in preberite čim več strani o tem!!! Saj si nihče ne želi imeti na koncu npr. slepega aussija, epileptičnega ali z D kolki! Meni osebno veliko pove o vzreditelju to, koliko pozornosti da na zdravje.
yaya- Pikapolonica
- Starost : 30
Število prispevkov : 372
- Post n°235
mary je napisal/a:Katiiii jaz sem že čisto pozabila da sva se midve kar precej menili o tem opa sicer pa veš, iz hodnika, opala, še mal je pokukala v kuhinjo in opsa, pardon, tudi v dnevno sobo.. No, kopalnico je tudi že ''obdelala'' potem pa je itak cela hiša zajeta v ''pasje območje'' Počasi se daleč pride
Haha, hvala ker mi odgovoriš še predenj uprašam. In itak, da bom šla z vami, če se bo le dalo.
Linka - se popolnoma strinjam s tvojim postom. Najprej se gleda zdravje, potem karakter in nato izgled. Mislim, da če vzreditelj na zdravje ne gleda se mu sploh ne bi smelo reči vzreditelj. Prej štepar, če ima poleg tega še veliko psov je pa sploh katastrofa. Me nihče ne bo prepričal, da se lahko en človek ukvarja z 10-20 osebki tako aktivne pasme enakovredno in pasmi primerno - pomoje dan nima dovolj ur.
Evangelynne- Moderator
Število prispevkov : 5084
- Post n°236
Linka je napisal/a:Malce smešno je, da posplošujete npr "v Nemčiji so slabe psarne". V vseh državah najdemo tako dobre kot slabe psarne
Podpis! ;D
Mogoče se pa tukaj pri nemčiji nisem čisto prav izrazila.
zoe- Sinička
- Starost : 37
Število prispevkov : 670
- Post n°237
Katiii, upam, da se bo stanje glede paše v Sloveniji do takrat, ko boš ti imela avstralca že toliko spremenilo, da ti bo lažje
Ovce, ki niso vajene psov se da navaditi s psom, ki dobro obvlada pašo. Čim večkrat mora delati z njimi, da se navadijo in so potem primerne tudi za začetne pse. So pa ovce od pasme do pasme zelo različne glede tega kako reagirajo na pse in kakšne so za pašo. Nekatere bežijo že, ko zagledajo psa na 20 metrov, nekatere pa se ne premaknejo zlepa.
Zaenkrat so izobraževanja samo v tujini. Glede na to, da si iz Maribora, je najbližja inštruktorica Susanne, ki ima psarno Let's Talk About. Pri njej smo tudi bili v soboto (slikce)
Linka, se popolnoma strinjam.
Ovce, ki niso vajene psov se da navaditi s psom, ki dobro obvlada pašo. Čim večkrat mora delati z njimi, da se navadijo in so potem primerne tudi za začetne pse. So pa ovce od pasme do pasme zelo različne glede tega kako reagirajo na pse in kakšne so za pašo. Nekatere bežijo že, ko zagledajo psa na 20 metrov, nekatere pa se ne premaknejo zlepa.
Zaenkrat so izobraževanja samo v tujini. Glede na to, da si iz Maribora, je najbližja inštruktorica Susanne, ki ima psarno Let's Talk About. Pri njej smo tudi bili v soboto (slikce)
Linka, se popolnoma strinjam.
euč.17- Mačka
- Starost : 32
Število prispevkov : 1293
- Post n°238
Linka je napisal/a:Malce smešno je, da posplošujete npr "v Nemčiji so slabe psarne". V vseh državah najdemo tako dobre kot slabe psarne
Se popolnoma strinjam.
meri&lera- Pikapolonica
- Post n°239
Tema mal zaspančkala?
ma kdo kake nove fotke? al pa je meu preveč časa in najdu kake psarne?
ma kdo kake nove fotke? al pa je meu preveč časa in najdu kake psarne?
Evangelynne- Moderator
Število prispevkov : 5084
- Post n°240
Pa je res malo ;P (ot)
Ima mogoče kdo kakšen podatek kako se geni barve dedujejo?
Ima mogoče kdo kakšen podatek kako se geni barve dedujejo?
Grin- Pikapolonica
- Kraj : Koper
Število prispevkov : 277
- Post n°241
Crna je dominantna nad rdeco in merle je dominanten nad solid.
Vsak pes ima dva alela za barvo. Ce sta oba crna (ČČ), je crn. Ce je en crn in en rdec (Čr), je crne barve in prenasa rdeco (red factored). In ce sta oba rdeca, je rdec (rr).
Dva rdeca psa ne moreta dat crnega mladica, dva crna red factored psa pa lahko data rdecega mladica, ravno tako Čr in rdec. Dva crna ČČ ne data rdecih.
Merle je dominanten nad solid. Merle psi so lahko double merle (MM), ampak taki imajo najveckrat zdravstvene probleme - zato se dveh merlov naceloma ne pari. Ce so Mm, so merle barve in prenasajo solid. Ce so solid barve, so mm.
Ce paris dva solida, ne mores dobit merla ven. Ce paris solida in merla, dobis ven merle (Mm) in solide. Ce pa paris dva merla, lahko dobis ven merle, solide in dvojne merle, ki so problematicni.
Fajn tabelice so tu :) http://www.lethalwhites.com/genetics.html
Vsak pes ima dva alela za barvo. Ce sta oba crna (ČČ), je crn. Ce je en crn in en rdec (Čr), je crne barve in prenasa rdeco (red factored). In ce sta oba rdeca, je rdec (rr).
Dva rdeca psa ne moreta dat crnega mladica, dva crna red factored psa pa lahko data rdecega mladica, ravno tako Čr in rdec. Dva crna ČČ ne data rdecih.
Merle je dominanten nad solid. Merle psi so lahko double merle (MM), ampak taki imajo najveckrat zdravstvene probleme - zato se dveh merlov naceloma ne pari. Ce so Mm, so merle barve in prenasajo solid. Ce so solid barve, so mm.
Ce paris dva solida, ne mores dobit merla ven. Ce paris solida in merla, dobis ven merle (Mm) in solide. Ce pa paris dva merla, lahko dobis ven merle, solide in dvojne merle, ki so problematicni.
Fajn tabelice so tu :) http://www.lethalwhites.com/genetics.html
Neja.- Moderator
- Število prispevkov : 2121
- Post n°242
No, sej ti je že Grin razložila. (;
Nox naj bi bil Čr (ker je oče rdeč) ali pa ČČ.
Mama je ČČ in oče rr, in ker je črna dominantna ni bilo nobenih rdečih mladičev.
yaya- Pikapolonica
- Starost : 30
Število prispevkov : 372
- Post n°244
Tudi tlele se najde ful o genetiki:
http://www.ashgi.org/
Se pa moreš res poglobit, usaj js sm si en dan prav čas uzela in se poglobila v to dedovanje barv ipd. Pa še zdaleč nism skoz prišla. :<<: Si bom mogla prav zadat nalogo in use natančno skoz pregledat. Sam kaj, ko vedno primanjkuje časa.
http://www.ashgi.org/
Se pa moreš res poglobit, usaj js sm si en dan prav čas uzela in se poglobila v to dedovanje barv ipd. Pa še zdaleč nism skoz prišla. :<<: Si bom mogla prav zadat nalogo in use natančno skoz pregledat. Sam kaj, ko vedno primanjkuje časa.
meri&lera- Pikapolonica
- Post n°245
Tut js bom mogla tole preštuderat.. sm prebrala pa mi ni čist nč jasn.. torej, sm že preveč zaspana, bomo drugič
p.s. a koga mot če piešm tk po domač? :/
p.s. a koga mot če piešm tk po domač? :/
Grin- Pikapolonica
- Post n°246
Neja. je napisal/a:
Mama je ČČ in oče rr, in ker je črna dominantna ni bilo nobenih rdečih mladičev.
Potem Nox ne more bit ČČ, ampak Čr :)
Ma te barve niso tolko tezke, ful so logicne v bistvu, enkrat ko razumes sistem :) V osnovi so vsi psi crni ali rdeci. Potem imajo lahko belino ali pa ne, merle ali pa ne, ozige ali pa ne... in vse se deduje po tej osnovni Mendelovi logiki.
Neja.- Moderator
- Post n°247
Grin je napisal/a:Neja. je napisal/a:
Potem Nox ne more bit ČČ, ampak Čr :)
Ma te barve niso tolko tezke, ful so logicne v bistvu, enkrat ko razumes sistem :) V osnovi so vsi psi crni ali rdeci. Potem imajo lahko belino ali pa ne, merle ali pa ne, ozige ali pa ne... in vse se deduje po tej osnovni Mendelovi logiki.
Sem misnla pa da tudi če je oče rdeč je lahko ČČ, pač da se rdeč gen izmuzne.
Grin- Pikapolonica
- Post n°248
nima se kam izmuznit :)
Pol gena dobi od oceta, pol od mame. Ce je mama ČČ, lahko dobi Č (ali Č :)), od oceta rr pa lahko dobi samo r. Ne more dobit Č in Č al pa r in r, od istega starsa.
V tem leglu so v bistvu vsi potomci Čr. Tudi merli - ker merle ni posebna barva ampak je genetsko isto crna (blumerli) ali pa rdeca, samo da na to barvo deluje se merle gen.
Pol gena dobi od oceta, pol od mame. Ce je mama ČČ, lahko dobi Č (ali Č :)), od oceta rr pa lahko dobi samo r. Ne more dobit Č in Č al pa r in r, od istega starsa.
V tem leglu so v bistvu vsi potomci Čr. Tudi merli - ker merle ni posebna barva ampak je genetsko isto crna (blumerli) ali pa rdeca, samo da na to barvo deluje se merle gen.
Neja.- Moderator
- Post n°249
Ah pol pa sem malo zamešala. se opravičujem.
Ja vsi so Čr, samo eni so Mm eni pa mm.
A obstajan tudi kaj takega o dedovanju NBT in celih repov pa vse umes?
Ja vsi so Čr, samo eni so Mm eni pa mm.
A obstajan tudi kaj takega o dedovanju NBT in celih repov pa vse umes?
Grin- Pikapolonica
- Post n°250
NBT je dominanten, tako da ce paris dva dolgorepa pridejo samo celi repi ven.
Iz NBTxNBT pa lahko dobis tudi cel rep.
Pri dolzini NBT pa mislim da ni do konca raziskano, se pa ne deduje po takem preprostem sistemu kot barve, je verjetno vec genov vpletenih.
Ze dolgo nazaj je zoe pripravila en prispevek o genetiki NBT, samo ga ne najdem mogoce ima ona kje spravljen link.
Iz NBTxNBT pa lahko dobis tudi cel rep.
Pri dolzini NBT pa mislim da ni do konca raziskano, se pa ne deduje po takem preprostem sistemu kot barve, je verjetno vec genov vpletenih.
Ze dolgo nazaj je zoe pripravila en prispevek o genetiki NBT, samo ga ne najdem mogoce ima ona kje spravljen link.
Sre Avg 16 2017, 14:08 by ...Ira <3...
» Ameriški akita
Sob Jul 16 2016, 14:42 by bella*
» Bradati Škotski Ovčar [Bearded Collie]
Tor Jun 14 2016, 21:24 by Ginsy
» Leglo Angleških koker španjelov
Čet Jun 09 2016, 11:04 by ...Ira <3...
» Kužki iščejo dom
Sob Apr 09 2016, 18:15 by Niki_zajček
» Vprašanja
Čet Mar 10 2016, 15:32 by Kmet že nekaj let
» Valižanski ovčar, Corgi