Eva: nekaj takega je field trial linija. Ampak pri labradorcih, pa meni ta linija nikakor ni všeč, saj so v večini vanje mešane še druge pasme,ali pa so preprosto zašli predaleč v ekstreme (npr.
tile) . V bistvu je pomoje že sama linija (da ne govorim o temu, da vizualno sploh ne ustrezajo standardu), 'ekstremna'. Kakor je videt pri zgornjem primerku, ali pa pri primeru, ki sem ga prilimala kakšno stran nazaj, tipičnega, lepega labradorca z izjemnimi delovnimi sposobnostmi, ima zgornji primer lažjo konstitucijo (čeprav so labradorci bolj ješči) in predolge tace (vrat ima verjetno tudi bolj dolg, ampak ni prav videt).
Zame grd primer razstavnega labradorca:
vir:
http://www.wiscoy.com/spotlight/hubblenovember.htmlIn še en, zame lep primer:
vir:
http://www.montecore.at/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=8 Ali boljše povedano, koliko takim psom se sploh testira nagon, če jih ima precej razstavljalcev (pravim PRECEJ, ne posplošujem!) za to, da so lepi? Težava je, da so se pasme na delovne in razstavne začele deliti, ko so se razstavljalci odločili, da bodo določene (ali kar večino?) malo "polepšali" in jo nardili vizuelno bolj atraktivno za širšo množico in razstave. Kaj pa to pomeni, pa lahko danes itak sami vidimo.
Se strinjam. Večina vzrediteljev labradorcev sicer dela teste (torej volharda, za vzrejni test pa itak rabi izvest prinašanje s kopnega in z vode), ampak v tem ne tekmujejo. Spet, večina gre raje delat samo na VPR (včasih tudi edina preizkušnja, ki jo naredijo), saj je PNZ težji. V tujini večinoma pse bolje pripravljajo na teste in jih tudi veliko več tekmuje, pa ne govorim za field trial linijo, ampak za vse (tudi preizkušnja sama po sebi je baje težja, vsaj kakor jaz vem).
Pri samem nakupu labradorca, bi jaz predvsem pazila na zdravju (torej, da imata starša in predniki čim več opravljenih pregledov, ter tudi zadovoljive rezultate), karakterju (meni se zdi volhard pri pasmi zelo pomemben, ne vem pa če je obvezen), pregledala bi tudi nazive staršev (torej, razstavne in delavne, jaz osebno ne bi kupovala od vzreditelja, ki je s svojo psico naredil samo VPR, če pa že ni imel ambicij, če je prinašanje komaj opravila, ali pa je bila dejansko dobra v tem).
Sre Avg 16 2017, 14:08 by ...Ira <3...
» Ameriški akita
Sob Jul 16 2016, 14:42 by bella*
» Bradati Škotski Ovčar [Bearded Collie]
Tor Jun 14 2016, 21:24 by Ginsy
» Leglo Angleških koker španjelov
Čet Jun 09 2016, 11:04 by ...Ira <3...
» Kužki iščejo dom
Sob Apr 09 2016, 18:15 by Niki_zajček
» Vprašanja
Čet Mar 10 2016, 15:32 by Kmet že nekaj let
» Valižanski ovčar, Corgi