Svet živali

Join the forum, it's quick and easy

Svet živali

Svet živali

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Najlepši del našega sveta.

Kdo je z nami

Trenutno forum pregleduje 35 uporabnikov :: 0 registriranih, 0 skritih in 35 gostov :: 2 Bots

Noben

[ View the whole list ]

Največ obiskovalcev na forumu je bilo: 295, dne Sre Okt 30 2024, 22:11

Latest topics

» Nemški kratkodlaki ptičar iz psarne "Kralj" lova
Labradorec (Labrador retriever) - Page 10 EmptySre Avg 16 2017, 14:08 by ...Ira <3...

» Ameriški akita
Labradorec (Labrador retriever) - Page 10 EmptySob Jul 16 2016, 14:42 by bella*

» Bradati Škotski Ovčar [Bearded Collie]
Labradorec (Labrador retriever) - Page 10 EmptyTor Jun 14 2016, 21:24 by Ginsy

» Leglo Angleških koker španjelov
Labradorec (Labrador retriever) - Page 10 EmptyČet Jun 09 2016, 11:04 by ...Ira <3...

» Kužki iščejo dom
Labradorec (Labrador retriever) - Page 10 EmptySob Apr 09 2016, 18:15 by Niki_zajček

» Vprašanja
Labradorec (Labrador retriever) - Page 10 EmptyČet Mar 10 2016, 15:32 by Kmet že nekaj let

» Valižanski ovčar, Corgi
Labradorec (Labrador retriever) - Page 10 EmptyNed Mar 06 2016, 11:04 by Zveplanova

» Nemški ovčar leglo
Labradorec (Labrador retriever) - Page 10 EmptyNed Feb 28 2016, 23:35 by Niann

» BASENJI leglo 2015/16
Labradorec (Labrador retriever) - Page 10 EmptyNed Feb 28 2016, 19:48 by Tisa

+50
airedalka rebeka10
Animal_Lover
Hana*
momokika
Lin
euč.17
Majaa.
neja
Neja.
zoe
Anja&Dona
Ingrid*
anna <3
bordercolliefan
Evangelynne
Diana.
Colliny
katiiii
katja100
Lillie
Shelly
Tisa
Nuša.
Katka in Dancer
Eva.
emma
Urška*
Eva
Ivaa_xD
Ani
love dog
*Lanchy*
Tinkarčč.
ema.
teya
Alessa.
Valentina
emcHiii.
Minaaa
Dog lover.<3.
BlackStar
Maja
špela.*
dog_lover*
EucH
CoCo
Špela
Anja
Woody
Katk.
54 posters

Labradorec (Labrador retriever)

The_Wanted
    The_Wanted
    Tiger
    Tiger

Female Starost : 29
    Kraj : Maribor (okolica)
    Število prispevkov : 4929

Labradorec (Labrador retriever) - Page 10 Empty Re: Labradorec (Labrador retriever)

Objavlja by The_Wanted Čet Nov 01 2012, 19:14

Hana* je napisal/a:S tem se pa čist strinjam...ok, pes lahko uživa na razstavi, dokler je tam zanj poskrbljeno tako kot se za psa spodobi. Ilvie je šla v ring praktično rjava, ker se je metala v luže ampak sem ji pustila in tudi sodnica je rekla, da ni to nič takega, after all, saj je pes in ne velika plišasta igrača. Po drugi strani pa sem videla v boksih zaprtega zlatega prinašalca, ki so ga vsake pet minut česali, sprejali, negovali, je šel v ring, pa nazaj v boks, pes čisto zdolgočasen in pretresen...
    Meni tudi ful ni fajn na zaprtih, kjer je ogromno gužve in se še sam ne moraš obračat, kaj šele kak bulmastif ali doga. In res FUL mi grejo na jetra lastniki, ki pridejo z ringa žalostni, ker pes ni presegel njihovih pričakovanj in ambicij roll

En velik podpis! wink
    teya
    Pes
    Pes

Female Starost : 27
    Število prispevkov : 3000

Labradorec (Labrador retriever) - Page 10 Empty Re: Labradorec (Labrador retriever)

Objavlja by teya Čet Nov 01 2012, 19:29

Zakaj imamo raje delovne različice pasme? Jaz osebno zaradi tega, ker so bolj aktivni, bolj pripravljeni na delo, bolj suhi in imajo manj dlake. Pa ne mislim prav tistih delovnih linij, ki so čist preveč hiperakitvni in živčni. Delavni so navadno tudi boljšega zdravja in z manj dednimi boleznimi. Pa če vzameš neko razstavno linijo pri večini pasmah dobiš "uničenega" psa (npr. razstavni nemški ovčar-hrbet dol, hudi problemi z kolki, delovni pa ima kolko tolko raven hrbet, zdravi kolki) oz. pri večini pasmah že kar medveda (škot, aussi, border...), ali pa npr. debeluha jezik (pri labiju npr.)

Sicer glede teh slik labijev. Tale delavni mi ni všeč, se mi ne zdi podoben labiju, čeprav je veliko, veliko lepši od tistih raszatvnih wink . Tile razstavni so mi čist preveč debeli. tale pa mi je ful všeč. To je zame labradorec wink
    Hana*
    Hana*
    Mačka
    Mačka

Female Starost : 26
    Kraj : Primorska
    Število prispevkov : 941

Objavlja by Hana* Čet Nov 01 2012, 19:37

teya je napisal/a:Zakaj imamo raje delovne različice pasme? Jaz osebno zaradi tega, ker so bolj aktivni, bolj pripravljeni na delo, bolj suhi in imajo manj dlake. Pa ne mislim prav tistih delovnih linij, ki so čist preveč hiperakitvni in živčni. Delavni so navadno tudi boljšega zdravja in z manj dednimi boleznimi. Pa če vzameš neko razstavno linijo pri večini pasmah dobiš "uničenega" psa (npr. razstavni nemški ovčar-hrbet dol, hudi problemi z kolki, delovni pa ima kolko tolko raven hrbet, zdravi kolki) oz. pri večini pasmah že kar medveda (škot, aussi, border...), ali pa npr. debeluha jezik (pri labiju npr.)

Sicer glede teh slik labijev. Tale delavni mi ni všeč, se mi ne zdi podoben labiju, čeprav je veliko, veliko lepši od tistih raszatvnih wink . Tile razstavni so mi čist preveč debeli. tale pa mi je ful všeč. To je zame labradorec wink

Podpis.
    & res je, ljudi smo vzredili različne pasem za različne namene z razstavami pa se je to nekako 'porušilo', zgolj zato ker ljudje gledamo samo na tisto, kar je prijetno za naše oči in ne na tisto, kar je zares pomembno in kar dela psa zadovoljnega. Pa ne ciljam na toy pasme, point je v temu,da bo ovčar najbolj zadovoljen če bo lahko pasel, retriever pa najbolj, če bo lahko prinašal in z razstavami in vzrejanjem po svojem okusu smo dobili pse s konstitucijami, ki niso primerne za opravljanje dela za katerega so bili vzrejeni in slabim zdravjem. Najhujše pa je, da nekateri psi nimajo več izrazitega nagona in karakterističnih lastnosti, zaradi katerih smo jih pravzaprav vzrejali. -.-
    teya
    Pes
    Pes

Število prispevkov : 3000

Objavlja by teya Čet Nov 01 2012, 19:45

Se strinjam z tabo happy
    Samo glede nagonov. Po eni strani je fajn, da sta 2 liniji, pač delovna in razstavna. Jaz bi sicer pse raje ločila na delavne in nedelavne. Ker nekateri ljudje si psa vzamejo za družabnika, pač kao družinski pes in z njim ne mislijo tekmovati pa hoditi na nevemkake sprehode. Tako, da za take ljudi je fajn, če pes nima nekih fejst nagonov. Da ne govorim o ljudeh, ki so začetniki in nimajo nekaj preveč pojma o vzgoji psa. Že tako jim je težko vzgajat, če pa ima pes še močne nagone pa je itak katastrofa potem wink
    Hana*
    Hana*
    Mačka
    Mačka

Objavlja by Hana* Čet Nov 01 2012, 19:55

teya je napisal/a:Se strinjam z tabo happy
    Samo glede nagonov. Po eni strani je fajn, da sta 2 liniji, pač delovna in razstavna. Jaz bi sicer pse raje ločila na delavne in nedelavne. Ker nekateri ljudje si psa vzamejo za družabnika, pač kao družinski pes in z njim ne mislijo tekmovati pa hoditi na nevemkake sprehode. Tako, da za take ljudi je fajn, če pes nima nekih fejst nagonov. Da ne govorim o ljudeh, ki so začetniki in nimajo nekaj preveč pojma o vzgoji psa. Že tako jim je težko vzgajat, če pa ima pes še močne nagone pa je itak katastrofa potem wink

Ja, saj ene psarne so dost fajn, pa ne delajo, ampak prav je da se s psom vsaj kako drugače ukvarjajo, pa čeprav mu le mečejo žogice ali vodijo na dolge sprehode. (: V redu je, če psa zadovoljiš. Zato pa tudi ene pasme niso za začetnike, ker imajo dost izrazit nagon in ne bodo zadovoljne pri človeku, ki želi le družabnika. Jaz nimam nič proti razstavnim psarnam, kjer s psi ne delajo, dokler je za pse okej poskrbljeno in ne gre v ekstreme, ampak vseeno najbolj zagovarjam delavno linijo in tudi ustreza mi, da s s psom delam, tako da nikoli ne bi kupila nedelavnega psa. Če drugače pogledamo; toyi so bili večinoma vzrejeni za 'termaforje' na kraljevih posteljah. Pa po moje ima kar dost psov možnost opravljat to 'nalogo' jezik
    airedalka rebeka10
    airedalka rebeka10
    Pes
    Pes

Female Starost : 25
    Kraj : Ilirska Bistrica
    Število prispevkov : 2145

Objavlja by airedalka rebeka10 Pet Nov 02 2012, 20:56

Narobe si me razumela. roll To sem mislila samo one ekstremne primere, pri katerih mora pes več ur stati, da jih postrižejo, napudrajo in ne vem kaj vse še. Ali pa tisti kateri imajo male bokse v katerih je polno psov in ko enega razstavi kar drugega vzame in tako naprej. Meni je čisto kul, če vidiš psa, ki ga samo počešejo in je to to.
    Dam pa ti prav, da tisto z delovno linijo ni prav! wink
    Oprosti sem hotela nekaj drugega napisati pod citat, tisto ni bilo namenjeno direktno tebi. sramežljiv

Meni pa se ne zdi nič slabega, kvečjemu dobro, če je pes navajen ''ring dresure'', je urejen in se ne valja po blatu pred ringom (Hana* - saj Ilvie je mladič, pri njih dovolijo, pa v Kopru toliko kot je bilo blata ti niso imeli kaj zameriti tega jezik ), saj vendar ne plačaš 50€ da boš šel ven brez naziva zaradi tega, pa ga bo osvojil bolje predstavljen pes. Seveda pa urejanje spet v mejah normale, dokler pes pri tem ne trpi! (saj vem da tudi vi ne mislite da ga ne smeš urediti, ampak če ga pripelješ na razstavo se spodobi da se obnašata (oba s psom) temu primerno žvižgač ).

Pa še nekaj: veliko jih govori, kako je njihov pes delavni, ker trenira agility in gre parkrat letno na kak pašni seminar. Ampak zame to niti približno ni delavni, je tisti, ki redno (vsak teden...) opravlja delo, za katerega je bila pasma ustvarjena. Lahko pa je pes delavne linije pa hodi samo po razstavah. Pa rečejo, da je najlažje (pri lovskem delu) s psom, ki nima nagona, saj ga naučiš vse po svoje na povelje in pes dela - ampak se pa za razliko od delavnega naveliča, mora za to dobiti dodatno nagrado...

Ja, saj ene psarne so dost fajn, pa ne delajo, ampak prav je da se s psom vsaj kako drugače ukvarjajo, pa čeprav mu le mečejo žogice ali vodijo na dolge sprehode. (:
    To potrebuje vsak pes, ne glede na psarno, poreklo in linijo!

Drugače pa smo že čisto OffTopic, bi bilo boljše da nas kdo prestavi v primernejšo temo. žvižgač
    Anonymous
    Gost
    Gost

Objavlja by Gost Pon Nov 26 2012, 15:25

Lepa pasma, družabna, čokoladki so pa itak najlepši. ;D
    Nimajo malo zdravstvenih težav (zdaj nevem na pamet katere imajo).
    Na kratko so prisrčni psi! nasmejan
    Hana*
    Hana*
    Mačka
    Mačka

Objavlja by Hana* Pon Nov 26 2012, 17:40

Odvisno kje vzameš...je pa priporočljivo testiranje za PRA, EIC, CNM, pregled kolkov, komolcev, oči...ampak če ne zgrešiš vzreditelja imaš komot labija, ki bo vse življenje zdrav. :)

*.*

Labradorec (Labrador retriever) - Page 10 Moya_Seis

Labradorec (Labrador retriever) - Page 10 Sada_Seis

vir: waterline lr
    Nika.
    Nika.
    Pes
    Pes

Kraj : Maribor
    Število prispevkov : 2075

Objavlja by Nika. Pon Nov 26 2012, 18:19

Ta mi je všeč roll
    Anonymous
    Gost
    Gost

Objavlja by Gost Pon Nov 26 2012, 21:03

Hana* je napisal/a:

Odvisno kje vzameš...je pa priporočljivo testiranje za PRA, EIC, CNM, pregled kolkov, komolcev, oči...ampak če ne zgrešiš vzreditelja imaš komot labija, ki bo vse življenje zdrav. :)

*.*

Labradorec (Labrador retriever) - Page 10 Sada_Seis

vir: waterline lr
    Aja? Nisem vedela, to sem prebrala v enciklopediji. :)
    Se opravičujem pol.
    Colliny
    Colliny
    Moderator
    Moderator

Female Kraj : Maribor
    Število prispevkov : 2106

Objavlja by Colliny Pon Nov 26 2012, 23:11

Hana* je napisal/a:

ta ma men absolutno prekratke tace - kot lajku jezik
    Eva.
    Eva.
    Tiger
    Tiger

Kraj : Drulovka, Kranj
    Število prispevkov : 4292

Objavlja by Eva. Tor Nov 27 2012, 00:14

Ne vem sicer če je rodovniški, ampak jst si delovnega labija predstaulam prbližno tkole. wink

Labradorec (Labrador retriever) - Page 10 6985428081_711ac55ebd_z
    flickr (:
    Colliny
    Colliny
    Moderator
    Moderator

Female Kraj : Maribor
    Število prispevkov : 2106

Objavlja by Colliny Tor Nov 27 2012, 00:25

In ko je Hana omenjala pomembnost skladnosti dobre nagonske (delovne) zasnove in videza, ki ustreza standardom... Če je ta standard takšen, kot je bil nekoč oz. takšen, ki psu omogoča vsako delo, brez kakršnih koli omejitev, za kar je bil v preteklosti pač uporabljen, se strinjam. Večinoma pa se ne, ker so razstavne linije pri veliko pasmah (kjer se pasme delijo na razstavne in delovne) šle tako daleč, da niti videz nima nič skupnega s tem, kako naj bi pes izlgedal. Samo primer borderjev si poglejmo.
    Ne vem, če lahko kratkonožni medvedki s tremi tonami dlake, nekaj kilcami preveč, kot jih večinoma vidimo na razstavah predvsem v tujini, delajo isto učinkovito kot lep predstavnik delovne linije s skladno strukturo, ravno pravšnjo dolžino dlake (ali celo krajšo) in spet ne ekstremno predolgimi tacami (če se že pri vseh delovnih linijah poudarja dolžina tac - pa sama veliko raje vidim daljše kot krajše)? Ali boljše povedano, koliko takim psom se sploh testira nagon, če jih ima precej razstavljalcev (pravim PRECEJ, ne posplošujem!) za to, da so lepi? Težava je, da so se pasme na delovne in razstavne začele deliti, ko so se razstavljalci odločili, da bodo določene (ali kar večino?) malo "polepšali" in jo nardili vizuelno bolj atraktivno za širšo množico in razstave. Kaj pa to pomeni, pa lahko danes itak sami vidimo.
    Hana*
    Hana*
    Mačka
    Mačka

Objavlja by Hana* Tor Nov 27 2012, 15:36

Eva: nekaj takega je field trial linija. Ampak pri labradorcih, pa meni ta linija nikakor ni všeč, saj so v večini vanje mešane še druge pasme,ali pa so preprosto zašli predaleč v ekstreme (npr. tile) . V bistvu je pomoje že sama linija (da ne govorim o temu, da vizualno sploh ne ustrezajo standardu), 'ekstremna'. Kakor je videt pri zgornjem primerku, ali pa pri primeru, ki sem ga prilimala kakšno stran nazaj, tipičnega, lepega labradorca z izjemnimi delovnimi sposobnostmi, ima zgornji primer lažjo konstitucijo (čeprav so labradorci bolj ješči) in predolge tace (vrat ima verjetno tudi bolj dolg, ampak ni prav videt).
    Zame grd primer razstavnega labradorca:

Labradorec (Labrador retriever) - Page 10 Hubblestnadingnov

vir: http://www.wiscoy.com/spotlight/hubblenovember.html

In še en, zame lep primer:

Labradorec (Labrador retriever) - Page 10 Cheyenne2

vir: http://www.montecore.at/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=8

Ali boljše povedano, koliko takim psom se sploh testira nagon, če jih ima precej razstavljalcev (pravim PRECEJ, ne posplošujem!) za to, da so lepi? Težava je, da so se pasme na delovne in razstavne začele deliti, ko so se razstavljalci odločili, da bodo določene (ali kar večino?) malo "polepšali" in jo nardili vizuelno bolj atraktivno za širšo množico in razstave. Kaj pa to pomeni, pa lahko danes itak sami vidimo.

Se strinjam. Večina vzrediteljev labradorcev sicer dela teste (torej volharda, za vzrejni test pa itak rabi izvest prinašanje s kopnega in z vode), ampak v tem ne tekmujejo. Spet, večina gre raje delat samo na VPR (včasih tudi edina preizkušnja, ki jo naredijo), saj je PNZ težji. V tujini večinoma pse bolje pripravljajo na teste in jih tudi veliko več tekmuje, pa ne govorim za field trial linijo, ampak za vse (tudi preizkušnja sama po sebi je baje težja, vsaj kakor jaz vem).
    Pri samem nakupu labradorca, bi jaz predvsem pazila na zdravju (torej, da imata starša in predniki čim več opravljenih pregledov, ter tudi zadovoljive rezultate), karakterju (meni se zdi volhard pri pasmi zelo pomemben, ne vem pa če je obvezen), pregledala bi tudi nazive staršev (torej, razstavne in delavne, jaz osebno ne bi kupovala od vzreditelja, ki je s svojo psico naredil samo VPR, če pa že ni imel ambicij, če je prinašanje komaj opravila, ali pa je bila dejansko dobra v tem).
    Jazz*
    Jazz*
    Pikapolonica
    Pikapolonica

Kraj : Krško
    Število prispevkov : 131

Objavlja by Jazz* Tor Nov 27 2012, 17:09

Meni je field trial linija labradorcev če gledam tako subjektivno in spregledam standard mnogo lepša (vseeno mi je iz česa je nastala, al je mešana ali ne.. govorim tako, o končnem ''izdelku'').. ampak ker se tako razlikuje od standarda bi lahko bila ta pasma deljena, sploh pa, če je nastala še iz drugih pasem (sej večina pasem je nastala z mešanjem). Sicer o labradorcih nimam pojma, ampak tako je moje mnenje.
    Eva.
    Eva.
    Tiger
    Tiger

Objavlja by Eva. Tor Nov 27 2012, 17:43

Tega pa nisem vedla. wink

No sej karakterno nobenga ne poznam, ampak mi je tale vizualno bolj ušeč kot razstavni. (:
    Ne bi pa vedla nič glede tega kolk je pasem primešanih zraven in ne vem česa vsega. jezik
    Eva.
    Eva.
    Tiger
    Tiger

Objavlja by Eva. Ned Dec 16 2012, 00:30

Kokr sem že rekla; ne spoznam se na labradorce, ampak tale psarna mi je všeč. vesel

http://www.blackthorn.hu/
    Jazz*
    Jazz*
    Pikapolonica
    Pikapolonica

Objavlja by Jazz* Ned Dec 16 2012, 01:06

Ja, meni so tudi takile zeloo všeč! To so field trial verzija, pač delovna linija, za katero poznavalci pravijo, da so mešanci z ostalimi pasmami (ne kje sem prebrala, da ptičarji?), ampak ne vem kolk je kej res, ker mi labradorci niso tako 'sorodna' pasma..
    Hana*
    Hana*
    Mačka
    Mačka

Objavlja by Hana* Ned Dec 16 2012, 13:46

To so field trial verzija, pač delovna linija, za katero poznavalci pravijo, da so mešanci z ostalimi pasmami (ne kje sem prebrala, da ptičarji?), ampak ne vem kolk je kej res, ker mi labradorci niso tako 'sorodna' pasma..

Ja, to je na žalost to...groza, res. Sploh ne izgledajo kot labradorci ://
    Sicer je to stvar osebnega okusa, ampak če si želiš res tipičnega labradorca, potem to ni to. Jaz bi pri labradorcu gledala obojestransko, torej da niso samo za razstave ali samo za na lov, ampak jih vzrediteljici razstavljajo ter delajo prinašanje. Tale field trial je standardno čist mimo.
    Jazz*
    Jazz*
    Pikapolonica
    Pikapolonica

Objavlja by Jazz* Ned Dec 16 2012, 14:03

Se strinjam... se mi zdi pa tudi, da bi bilo prav, zaradi same ohranitve pasme, da se te dve liniji ločita in nastane neka nova pasma.. sej če tko gledamo tudi v preteklosti so pasme nastajale z mešanjem.
    Hana*
    Hana*
    Mačka
    Mačka

Objavlja by Hana* Ned Dec 16 2012, 14:09

Jazz* je napisal/a:Se strinjam... se mi zdi pa tudi, da bi bilo prav, zaradi same ohranitve pasme, da se te dve liniji ločita in nastane neka nova pasma.. sej če tko gledamo tudi v preteklosti so pasme nastajale z mešanjem.
    Že, ampak pomoje bi bilo to nepotrebno in škoda pasme. Dobrih vzrediteljev je kar veliko (na žalost prav tako slabih) in pasma je ponekod v super stanju. Sploh se zadnje čase nekateri trudijo za to (in obratno, ampak pustimo zdaj to). Sem dala fotke pravih labijev nekaj strani nazaj. Če izbereš dobrega vzreditelja, ki mu je res mar do pasme in vzreja res ta prave, tipične predstavnike, potem nimaš kaj falit. Meni imajo Skandinavci ful všečne pse (ker jih večina tako razstavlja kot se ukvarja s prinašanjem), sicer pa je tudi kar nekaj dobrih slovenskih psarn, kjer se vzreditelji ful trudijo.
    hov-hov
    hov-hov
    Pikapolonica
    Pikapolonica

Število prispevkov : 175

Objavlja by hov-hov Ned Feb 10 2013, 18:18

Meni so najlepši črni labradorci ljubezen .Drugače so mi pa labradorci všeč na zunaj in po karakterju,so ena izmed najbolj primernih pasem zame. happy

Sponsored content

Objavlja by Sponsored content

Danes je Sob Nov 23 2024, 04:56